Бюджетът на София с 23,4 млн. лв. надолу, спират ремонти и обновяване на паркове

Обмисляме инвестиционен заем за довършване на стратегически проекти, обяви Фандъкова

OFFNews Последна промяна на 23 април 2020 в 18:02 2283 0

С 23,4 млн. лв. по-малко от планираните приходи в бюджета очаква да получи тази година Столична община. 

Кметът Йорданка Фандъкова предлага актуализация на бюджета на София за 2020 г., заради намалените приходи. 

След въвеждане на извънредното положение спадът на приходите само за март е 18.9 млн. лв. Прогнозите са, че спадът ще продължи. Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат чувствително да намаляват до края на годината, обяви кметът. 

С 12,1 млн. лв. се намаляват данъчните приходи - с 8 млн. лв. намаляваме приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество, с 3,5 млн. лв. - данъка върху превозните средства и 600 хил. лв. спад на туристическия данък.

С 11,3 млн. лв. е намалението на приходите от такси и други приходи. Най-съществен спад очакваме от таксата за детски градини и ясли – 3,9 млн. лв., 2,6 млн. лв. по-малко от такса „битови отпадъци“, 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лв. на приходите от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги.

Със същия размер – 23,4 млн. лв. се намалят и разходите, за да се изпълни законовото изискване за балансиран бюджет. 

Намаляваме с 13,3 млн. лв. средствата в инвестиционната програма и с 12,8 млн. лв. текущите разходи, уточнява Фандъкова. Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната е малко под 3%. Това е консервативна прогноза на този етап от развитието на кризата. 

Запазват се всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги. 

С 6,7 млн. намаляват средствата за няколко инфраструктурни обекта, които още не са стартирали. Тази година ще завърши проектирането на Чепинско шосе, на ул. „Николай Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и транспортния тунел на НДК, а строителните дейности ще могат да започнат догодина.

Единственият инфраструктурен обект, който изцяло спира, е рехабилитацията на ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“ по искане от кмета на района за препроектиране.

С 2,6 млн. лв. намаляват средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци – запазва се финансирането само за проектиране на център за биомаса и завод за преработка на едрогабаритни отпадъци.

С 1,9 млн. лв. намаляват средстват за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка „Заимов“ и градината „Св. Георги“ остават за 2021 г.

По-малко с 400 хил. лв. са заложените средства за разширяване на централния гробищен парк.  Реконструкцията на банята в „Горна Баня“, както и изграждането на дубльора на Ляв Владайски колектор ще започнат през следваща година.

На този етап отчитаме сериозен спад на приходите от градския транспорт – както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9,5 млн. лв., с които да осигурим функционирането на градския транспорт. На този етап ще покрием тези средства от заложените в бюджета 135,5 млн. лв., а при следващата оценка на бюджета сме готови да осигурим и допълнително финансиране, информира още Фандъкова. 

Сериозен спад се отчетат и в приходите на общинските лечебни заведения, както заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с COVID-19, така и заради намалената дейност. Затова се предвижда предоставяне на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лв.

Кметът Фандъкова благодари на Лъчезар Богданов, Петър Ганев, Красен Станчев, Георги Ангелов, Румен Драганов, Иван Нейков и Надя Шабани, които безвъзмездно са се включили в икономическия експертен съвет на Столична община. Вчера обсъдихме подготвената актуализация на бюджета, която по тяхна оценка е консервативна и отговаря на сегашното състояние от развитие на кризата. Очакванията на експертите са кризата да се задълбочи и да има отражение върху публичните финанси и през 2021 г. Затова е важно да мислим за бюджет 2021 още от сега така, че да гарантираме, че развитието на София няма да се забави, обяснява Фандъкова. 

Затова ще предложа да обмислим идеята за инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг – бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“ и връзките с околовръстния път – Източна тангента, Ломско шосе, бул. „Рожен“. Така ще се гарантират инвестициите в София, както и възможността за много кратко време да се изградят тези обекти, които ще изведат огромна част от трафика извън центъра и ще допринесат за бързо развитие на северните територии на София.

В средата на годината ще направим нова оценка на бюджета с готовност да предложим втора актуализация, пише столичния кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X