Здравната каса ще намери още 25 млн. лева за болниците

Вероника Шербанова 25 ноември 2013 в 13:45 2612 1

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

 

Здравната каса ще осигури още 25 млн. лева за болниците. Това съобщиха в понеделник от Касата след заседанието на Надзорния съвет.

След отчитането на дейността за ноември, НЗОК ще направи промени в администрацията, които ще осигурят допълнителни 25 млн. лева за болничната помощ, обясниха от НЗОК.

За октомври Касата дължи на болниците над 157 млн. лева, от които ще бъдат изплатени 125,9 млн. лева, допълниха от НЗОК.

Очаква се извършените дейности през ноември да не е по-ниска от тази за откомври. Затова ще започнат проверки в болниците, като отчетената дейност ще бъде сравнена със средномесечния разход на болниците на исторически принцип, уточниха от Касата.

Надзорният съвет на НЗОК направи и промени характеристиките на препарат от Позитивния лекарствен списък - „Афинитор“, като по този начин с него ще се лекуват и жени с рак на гърдата.

Промяната беше направена, след като Диана Борлакова разказа за дългогодишната си битка с Касата.

Два пъти ще бъдат увеличени и тест лентите за пациентите с диабет на интензифицирано лечение – от 150 на 300 броя годишно.

Надзорът на НЗОК прие и нова методика за договаряне на цените на медицинските изделия, заплащани от Здравната каса. Ще бъдат направени някои промени в Наредба № 10, за да може цените да бъдат договаряни от Касата. С новата методика пациентите ще могат да доплащат по-скъпите медицински изделия по техен избор над заплащаната от НЗОК сума.

Ще бъде регламентирано и отпускането на медицински изделия от аптеките с договор с Касата за извънболничната помощ и от болничните аптеки за болничната помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови