Билетът за градския транспорт в София няма да поскъпне от Нова година

Нужно ли е за собственото ни удоволствие, в резултат на което ще изпадат пломбите на съседите от съседните два блока, да изгърмим половин килограм пиратки на Нова година - пита председателят на СОС

OFFNews 21 декември 2021 в 12:15 1342 0

Георги Георгиев

Снимка БТА/Цветомир Петров

Георги Георгиев

Билетът за градския транспорт в София няма да поскъпне от Нова година, нито ще се увеличат преференциалните цени на картите за хора от уязвими групи, въпреки сериозното намаление на пътникопотока заради COVID ограниченията и увеличените разходи, увери председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в интервю за Bulgaria on air.

"Ние преференциални цени на хора от уязвими групи няма да променяме. Даваме си сметка, че сме в трудни времена. В тях нашата задача е да улесняваме хората, защото сме избрани да им решаваме проблемите, а не да им вдигаме цените на всяка услуга", каза той.

Вместо това нов пакет за пътуване ще намали разхода на пътуващите за транспорт в някои случаи. Ще може да се пътува срещу 1,60 лева, колкото струва билетчето, и ако човек смени три превозни средства в рамките на 30 минути.

"Тръгвате от вкъщи. Качвате се на автобус, който ви вози до метростанцията. В рамките на тези 30 минути се качвате и в метрото, чекирате се и се возите неограничено време. Тъй като метрото е най-бързият екологичен транспорт, може да смените още веднъж. И вместо три хартиени билетчета за 4,80 лева, вие ще сте платили само едно за лев и шестдесет", каза Георгиев. 

ЦГМ предлага билет за 30 и 60 минути в столичния транспорт

По думите на Георгиев "дупката от спада в приходите" на столичния градски транспорт е 60 милиона лева, пътниците са с 35% по-малко, а разходът за ток е скочил с 250%. Той призова за помощ от държавата, от която сега общината има "изключителна нужда".

Нова година

Безразборното гърмене на пиратки и бомбички в София ще бъде ограничено с наредба на общината. Ще бъде забранено гърменето в междублоковите пространства, близо до училища, детски градини, социални домове и молитвени храмове - посочи още Георгиев. Очаква се наредбата да бъде приета в началото на 2022 г. и да влезе в сила от февруари.

"Според наредбата няма да можете занапред да си гърмите когато си поискате, каквото си поискате. Ще има режим на разрешение - подавате молба-заявление до районната администрация минимум 10 дни преди събитието, в която казвате: "В този ден, този час, на съответния адрес предвиждаме да гърмим еди какво си количество, еди какви си видове фойерверки."

Пиратки само след разрешение от кмета, глоби до 2000 лв. за гърмежи в междублоковото пространство

За посрещането на Нова година той отправи апел хората да ограничат използването на пиротехнически средства. Децата на София имат огромен проблем с тях, изтъкна той. Домашните любимци също страдат от гърмежите.

"Нужно ли е за собственото ни удоволствие, в резултат на което ще изпадат пломбите на съседите от съседните два блока, да изгърмим половин килограм пиратки (и това) да коства спокойствието и здравето на хората край нас?" - попита Георгиев.

Мораториумът

Мораториумът върху цените на тока, водата и парното, факт от 16 декември, няма да доведе до фалит на "Топлофикация - София", увери Георгиев.

"Ние си даваме сметка, че над 1 милион граждани на София използват услугите на "Топлофикация - София". То е най-важното общинско дружество. Опасност от фалит в момента няма. Опасността да трупа големи загуби обаче е факт", каза той и подчерта, че мораториумът не обхваща най-важния разход на "Топлофикация" - природния газ.

"Искрено се надяваме новото правителство да подходи по-отговорно от служебното и да ни обърне внимание. Да запретнем ръкави и да работим заедно. Първата стъпка е да се предоставят същите условия като за бизнеса за скъпия ток, да бъдат предоставени на всички бизнеси и домакинства, които работят на природен газ", коментира Георгиев, който разчита на компенсации, без които дружеството не би се справило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови