Пиратки само след разрешение от кмета, глоби до 2000 лв. за гърмежи в междублоковото пространство

Пиратки и фойерверки без проблем само на Нова година в София, стресират опасно бебета, деца с аутизъм и домашни любимци

OFFNews 29 ноември 2021 в 13:30 8315 1

Снимка БТА/Цветомир Петров

Председателят на СОС Георги Георгиев.

Фойерверки, пиратки, бомбички и т.н. ще могат да се използват само на Нова година до 2.00 часа на 1 януари или след предварително подадена заявка в Столична община. Разрешенията ще се публикуват на страниците на районните кметства. 

Нова наредба ще ограничи използването на тези средства, предстои тя да бъде подложена на обществено обсъждане и да се приеме в края на януари, обяви днес председателят на СОС Георги Георгиев. По думите му след влизането й в сила няма стресиращите гърмежи, които са особено вредни за бебета, деца с аутизъм, домашни любимци и др. да изненадват столичани по всяко време. 

Забранява се да се използват такива средства в междублокови пространства, близо до детски градини, училища, болници, домове за възрастни и т.н. Предвижда се за един адрес да се издава едно разрешение за определено време - не съпругата да получи за час, после съпругът й за следващия и да стане военно положение в квартала, обясни Георгиев.  

Купуването на пиратки и бомбички не може да бъде регулирано от Столична община, а само използването им, уточни той. 

Глобите за физическо лице са от 500 до 2000 лв., за фирмени празненства с гърмежи - от 3000 до 10000 лева. 

Контролни органи по наредбата се предвижда да бъдат МВР чрез специализираните си звена, както и Столичният инспекторат и структурите на общината съобразно наредбата, каза Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови