БХРА: 1/3 от заведенията фалираха

OFFNews 15 януари 2021 в 11:21 2619 0

Една трета от заведенията вече фалираха. Продължава да прогресира продажбата на бизнеси, а връщането в играта ще е много трудно. Това заяви пред БНР зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.

Процесът е дълъг и труден. Загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи. Нощните заведения затвориха месец преди всички. Този престой действа и върху психиката - върху психичното здраве на работещите и на собствениците в този бизнес, смята той.

По думите му стои и проблемът с такса сгради и такса смет. "Общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което не са използвали. Същото е и проблемът с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията", добави Димитров.

Зам.-председателят на БХРА заяви, че асоциацията чака и бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" – да се връщат 20 процента от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година заради редицата разходи, които има бизнесът. "След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките "Запази ме" и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти", допълни той.

Димитров подчерта, че разходите за ток също са изключително сериозни и поради тази причина БХРА ще сезира Комисията за защита на потребителите.

"Стотици хиляди заведения и хотели кандидатстват по мярката "Запази ме" - 24 лева на ден за работник. Някои хора получават средствата си за седмица-две, а други - със забавяния от месец. Много е сложно", добави Димитров. 

По думите му хората са оставени почти без средства по Коледа и Нова година, защото компенсациите се изплащат от януари. "Ние затворихме в края на ноември, т.е. имаше един месец буфер, в който почти нямаше помощи и то е заради срока, който трябваше да бъде спазен", подчерта зам.-председателят на БХРА. 

За работата на хотелите по време на пандемията Димитров посочи, че те са играели ролята си на общежития от луксозен тип - място, където можеш да спиш, но не и да се храниш. "С наша намеса този проблем беше частично решен с отваряне на ресторантите с ограничено работно време. 30 на сто е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград", обобщи той.

По думите му основният проблем са хората, тъй като има отлив от професията. 

"Намаляването на данъка добавена стойност от 20 на 9% беше една навременна мярка, въпреки че сега, когато не работим, това няма никакво значение. Искаме мярката да бъде удължена минимум с две години или да бъде направена в трайна мярка, а не както е досега до края на 2021 г.", категоричен е Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови