Бедствията, които ни обединяват

OFFNews - Бургас 04 ноември 2017 в 11:38 3262 1

Снимка burgas24.bg

Част от даренията за с. Ливада

Докато държавата дава по 325 лв. на някои от пострадалите при бедствието в област Бургас, а бедни общини като Камено търсят средства от окъсаните си бюджети, с които да помогнат на своите граждани, мъката и трагедията на хората от засегнатите села обедини отново съпричастни българи от страната.

Доброволци отиват още в първите дни след наводнението в село Ливада, Община Камено. Десетки членове на Организацията за закрила на българските граждани и техни приятели помагат на пострадалите да почистят домовете си и да изхвърлят съсипаната покъщнина. Майки оставят децата на баби и дядовци, взимат лопатите и се включват наравно с мъжете в акцията.

От една седмица ходим всеки ден в селото, казва Стефан Петров.

Помагаме на хората, изгребваме кал, изнасяме покъщнина, мебели и от няколко дни сме започнали да раздаваме техника, мебели, одеала, легла, храна, вода и от каквото има нужда“, пояснява Петров.

Пламен Карашев разказва, че за първи път вижда подобно бедствие и се включва да помага в разчистване на последствията от него. Определя го като филм на ужасите.

Водата не е отнесла само домовете, тя е отнесла и живота, и съдбата на тези хора“, казва Карашев.

Той осигурява контакти на хора от цялата страна, които могат да помогнат на пострадалите да изкарат студената зима в малко по-нормални условия.

Обадих се на Стефан и му казах: „Не съм човек с възможности, но съм човек с контакти, искам да ти ги дам всичките“, пояснява Карашев, който благодари на всички, които са помогнали.

В последствие хора от цялата страна започват да звънят и да предлагат техника, мебели, дрехи.

Наши приятели, които имат хотелски комплекс, дариха телевизори, разтегателни дивани. Очаквам да дойдат електроуреди, които са дарени от наши партньори – застрахователна компания. Ще дойдат печки, микровълнови фурни, бойлери. Това са неща, които са им необходими на хората“, казва Пламен Карашев.

В първите дни са закарали и влагоабсорбатор, който да се ползва от пострадалите. Доброволците организирали своеобразни пунктове, където събират вещите от първа необходимост в Бургас и в София.

Обединява ни болката и тъгата на хората, казват бургазлии и обещават, че ще помогнат на пострадалите доколкото могат. Призовават и строителните фирми да се включат, защото има спешна нужда от ремонти, а има много засегнати от наводнението, които нямат финансова възможност да закърпят къщите си.

Трябва да има едно обединение, за да можем да приберем хората в домовете им преди студените дни“, казват Пламен и Стефан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови