Бърз тест за разпознаване на инсулта увеличава шанса за оцеляване

Марияна Манушева, FirstAidbg.com 11 май 2016 в 13:49 30737 1

По данни на европейската статистическа служба Евростат България е на челно място в Европа по смъртност от инсулти за 2013 г.

Най-често инсултът се причинява от запушване на кръвоносен съд в мозъка, което възпрепятства достъпа на кръв, пренасяща кислород и хранителни вещества, до някоя от неговите части. Това води до временна или постоянна загуба на функцията на тази част от мозъка поради загиване на засегнатите клетки. Възможна причина за инсулт може да бъде и спукване на кръвоносен съд в мозъка, при което събиращата се в черепа кръв предизвиква притискане на мозъчната тъкан.

След инсулт около 2 милиона нервни клетки умират всяка минута. Колкото по-бързо бъде разпознато състоянието и започне лечението, толкова по-голям е шансът засегнатият човек да оцелее и да се възстанови.

Обученият да оказва първа помощ човек може да разпознае инсулт, използвайки прост тест, наречен ФАСТ тест (от англ. ез. FAST – бърз). Наименованието е абривиатура, която дава ясни инструкции, какво и как да направите:

F (Face – лице) – накарайте пострадалия да се усмихне или да покаже зъбите си и вижте, дали ЛИЦЕто му остава симетрично. При инсулт често едната половина на лицето е отпусната, единият ъгъл на устата увисва надолу, пострадалият не може да контролира преглъщането и от устата му изтича слюнка.

A (Arms – ръце) – вдигнете двете РЪЦЕ на пострадалия изпънати пред тялото му и го накарайте да ги задържи в това положение, след като ги пуснете. При инсулт пострадалият може да усеща слабост в едната страна на тялото си и да не може да контролира и да си служи еднакво с крайниците си.

S (Speech – говор) – накарайте пострадалия ДА КАЖЕ името си. При инсулт речта може да бъде нарушена, думите завалени и неразбираеми. Пострадалият може да не се ориентира кой е и къде се намира, както и да не помни какво се е случило.

T (Time – време) – при инсулт ВРЕМЕТО е много ценно, така че ако установите наличието дори на един от признаците на инсулт, незабавно се обадете на тел. 112 за линейка и съобщете от колко време пострадалият проявява признаци на инсулт.

Допълнителни признаци на инсулт могат да бъдат внезапно много силно главоболие, световъртеж и гадене, нарушение на координацията и баланса, размазано виждане, внезапна загуба на съзнание.

Докато линейката дойде, останете с пострадалия и му окажете първа помощ – поставете го легнал с повдигната на възглавници глава, завийте го, не му давайте нищо за ядене и пиене и не го оставяйте сам. Следете състоянието му, тъй като може да загуби съзнание и да спре да диша във всеки момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови