Български емигранти на 3 континента пак излязоха на протест

Лилия Христова 22 юли 2013 в 15:38 2204 13

Български емигранти от цял свят пак излязоха на протест
Български емигранти от цял свят пак излязоха на протест

За втора поредна неделя българските общности по света се събраха на глобален протест в големите градове на Европа, Северна Америка и Австралия, за да подкрепят протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Български емигранти протестираха в Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк, Лос Анджелис, Торонто, Монреал, Лондон, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Карлсруе, Манхайм, Амстердам и Тулуза. Протестиращите носеха бели дрехи като символ на надежда за промяна. По този начин те отбелязаха и рождения ден на Апостола на свободата Васил Левски. Протестиращите в чужбина българи се обявиха за ясни правила, прозрачност, морал и достойнство в политиката, промяна на статуквото, нови избори и скъсване на наложения олигархичен модел на управление. Протестиращите се обявиха и за истинска, а не фасадна демокрация, и недопускане на хора в управлението, които са пряко свързани с комунистическите структури на бившата Държавна сигурност.

Българските общности в чужбина подкрепят петицията за сваляне на правителството на Пламен Орешарски, която ще бъде връчена на еврокомисаря Вивиан Рединг при нейното посещение в България.

Ето и как премина протестът в част от големите градове в света:

Протестът в Ню Йорк

Около 100 български граждани, живеещи в Ню Йорк, се събраха за пореден път на протест срещу правителството на Пламен Орешарски с искане за незабавна оставка и насрочване на нови парламентарни избори. Участниците бяха облечени в бяло, развявайки плакати с надписи „Оставка“ и призиви, приканващи всички българи да се обединят против олигархията в България.

Протестът в Монреал

Протестиращите се събраха пред базиликата Нотр Дам, която е един от символите на града. Те бяха облечени в светли дрехи, развявайки знамена и балони. Имаше и майки с бебешки колички. Протестиращите раздаваха флаери на английски и френски език на гражданите и туристите наоколо. След традиционните скандирания и снимки пред базиликата, които траеха около час, се разделиха с обещанието другата неделя да се видят пак, ако се наложи. Междувременно те обсъждаха възможности за повече присъствие в местните новинарски сайтове, които отразиха първия протест.

Протестът в Берлин

Българите в Берлин се събраха за седми път пред българското посолство, за да изразят гражданската си позиция и подкрепата си за протестите в България. Мирните демонстрации на българската общност в немската столица ще продължат докато правителството на Пламен Орешарски не уважи искането на гражданите за оставка.

Протестът във Франкфурт

Българи, живеещи във Франкфурт, се събраха за четвърта поредна седмица на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Полицията отново блокира за кратко някои от централните улици на града, за да може да премине протестът, който тръгна от Европейската централна банка и стигна до оживения площад пред кметството. Там имаше щанд с информационни материали на немски и английски език за случващото се в България и целите на шествието. Участниците в протеста приканваха всеки един от онези, които твърдят, че желаещите оставката на правителството са платени участници, да дойдат следващата седмица, когато пак ще бъдат там, за да се убедят с очите си за какво става дума. Поинтересувалите се от протестите местни граждани и туристи получиха информация и шанса да опитат специално приготвените баница и типично български ястия.

Протестът в Мюнхен

Българи в Мюнхен се събраха за пети път в подкрепа на протестите срещу кабинета Орешарски и задкулисието в българската политика. Този път бяха значително по-малка бройка, тъй като много от сънародниците ни са вече директно на протестите в София. С песни и хора те привлякоха вниманието на минувачите. Сред тях имаше дори група китайци, които смаяха всички с уменията си да танцуват български хора и дори си текста на български. Българите в Мюнхен ще продължават да се събират и да привличат вниманието на минувачите върху българската кауза до оставката.

Протестът в Лос Анджелис

На протеста в Лос Анджелис се събраха около двадесет човека пред едно от най-емблематичните места на града - надписа Холивуд. Присъстващите изразиха за втори път своето недоволство от сегашното българско управление и настояха за незабавна оставка на кабинета Орешарски. Сред плакатите се четяха надписите "Вън олигархията от българската политика!", "Hit the road!", "Спрете земята да се върти, Олигарски иска да слезе!", "Hasta La Vista, Серго!", "Да живее глобална България!" и други. Протестиращите бяха донесли и огромен афиш, обявяващ победителите от инсциниран сатиричен конкурс за най-лошо представяне на български политици. Например, Делян Пеевски получи наградата за "най-тегав вътрешен катарзис", Сергей Станишев - за "най-посредствена режисура", Бойко Борисов - за "най-слаба главна мъжка роля", Волен Сидеров - за "най-безнаказан отрицателен герой", Ахмед Доган и Лютви Местан - за "най-тъп етнически сценарий", Пламен Орешарски - за "най-обикновена кукла на конци", и Георги Първанов - за "най-лош цялостен принос". Протестиращите заявиха, че са напълно солидарни със своите съграждани в България и въпреки голямото разстояние искат чрез протеста си да помогнат за прочистването на политическата система от вредните олигархични зависимости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!