Българинът харчи повече за колата, отколкото за обзавеждане

OFFNews 09 декември 2017 в 10:05 3468 0

Българинът отделя повече пари за колата си, отколкото за обзавеждане на домакинството. За автомобила отиват около 7,6 на сто от общите си разходи /при средно за ЕС от 6,3 на сто/, докато за поддръжката на домакинството, покупка на уреди и обзавеждане едва 5 на сто от същите разходи /5,5 на сто за ЕС/, сочат данни от анализ на Евростат. 

През 2016 г. средният общ разход на домакинство у нас е бил около 11 хиляди лева, според данни на НСИ. За обзавеждане, поддържане на жилището /без консумативи като отопление и вода/ или купуване на различни уреди за дома - българското домакинство е отделяло средно по около 400 лв., а разходите средно на едно лице са били около 175 лева, цитира данните БТА. В същото време разходите за транспорт на едно домакинство у нас са били над 700 лева или за едно лице средно по около 320 лева. 

Според данните на НСИ през миналата година почти сто процента от българите са имали в дома си телевизор, хладилник или фризер, пералня или мобилен телефон. Малко над половината от сънародниците ни /52 процента/ са имали компютри плюс Интернет, а около 35 на сто от домакинствата у нас са притежавали климатик.

Едва 50 процента от домакинствата обаче са имали личен автомобил. За него едно българско семейство е можело да си позволи да закупи средно по около 300 литра гориво годишно от общите си разходи, според статистиката, без да се броят разходите за ремонти или осигуряване на автомобила с различни застраховки.

През 2016 г. домакинствата в ЕС са изразходвали 5,5 на сто от общите си потребителски разходи за "обзавеждане, домакински уреди и обичайна поддръжка на домакинствата". Това представлява общ разход от над 443 милиарда евро, което съответства на 3 на сто от БВП на ЕС или 900 евро на жител на ЕС, показва анализът на Евростат.

През 2016 г. най-голям дял от общите си разходи за обзавеждане, домакински уреди и поддръжка на домакинствата са отделяли домакинствата в Малта /7 процента/, Германия /6,8 процента/, Австрия /6,6 процента/, Литва /6,5 процента/, Белгия и Италия /по 6,2 процента/ и Словакия /6 процента/. В противоположния край на скалата, най-нисък е бил процентът за поддръжка на дома в Гърция - 2,8 на сто, Латвия - 4 на сто, Испания - 4,2 на сто, Ирландия и Кипър - по 4,3 на сто и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!