Българин създаде приложение, което слага край на преписването в училище

Приложението е тествано в над 100 училища и вече дава резултати, макар авторът му да получава обидни имейли

OFFNews 06 юни 2024 в 11:01 3097 1

Александър Попов

Снимка Скрийншот

Александър Попов

Българин създаде приложение, което да сложи край на преписването и подсказването в училище. Учениците вече няма да могат да си помагат и с ChatGPT по време на контролно.

Преди 20 години Александър Попов е бил ученик, за когото голяма част от контролните са време за надлъгване.

Гледахме да минаваме по някакъв пряк път и да преписваме. Тогава нямахме смарт телефони и часовници. Правехме си стандартни пищови, разказва мъжът по Нова телевизия.

Надлъгването приключва, когато става студент в Англия.

В Манчестър правехме тестовете в една огромна зала и стояхме по един човек на чин. Помежду ни имаше разстояние от 2 метра. Беше ми трудно, защото не бях свикнал да уча. Чак след втората година влязох в ритъм, казва Александър.

Сега той е една от надеждите, че българското образование може да влезе в друг ритъм - като се сложи край на преписването. С разработеното от него приложение могат да бъдат направени безброй варианти на тестове без никакъв шанс ученик да препише и да няма начин да провери верния отговор в интернет. За едно малко междучасие всеки учител може да направи десетки варианти на контролно.

Учениците не могат да излизат от теста, докато решават, за да търсят верните отговори, не е възможно да се снима скрийншот, тъй като излиза бял екран. Няма да помогне и да се обърне за помощ към съседа си, защото за всеки приложението може да създаде отделен тест, обяснява авторът.

„Ако преподаваме география на немски, тестът може да се зададе на този език”, казва той.

Учителят може да създава сам тестовете. Може да поискаме тест като просто снимаме урока. Изкуственият интелект ще зададе въпроси, така че учителят да е сигурен, че учениците са минали през този материал, казва още изобретателят на приложението.

Веднага щом въвеждат този начин на изпитване, учителите виждат истинската картина – без преписване успехът на някои ученици е значително по-нисък.

В началото учениците негодуваха, на тях им се струваше невъзможно да не могат да препишат. Когато обаче ученикът се опита да излезе от теста, за да провери нещо в интернет или да изпрати скрийншот, да пише на някого за помощ, тестът му автоматично се предава за оценка, казва Калинка Маркова, учител 18 СУ "Уилям Гладстон". 

По думите ѝ изключително улеснение е, че приложението мигновено проверява и оценява представянето на ученика. Освен това може веднага да се направи оценка на представянето на учениците, тъй като дава статистика.

Учениците им изкарват с до 2 единици по-ниска оценка чрез нашата платформа. Може да се досетите, че не е любимото приложение. Получавали сме обидни имейли от ученици онлайн, признава мъжът.

Приложението му има и безплатна версия, за да е достъпно за всеки учител. "Готов съм да платя цената на временната омраза от учениците, ако това ще ги накара да спрат да лъжат и другите, и себе си, казва Александър Попов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    300

    1

    демотиватор

    06.06 2024 в 13:13

    Сега остава да направят подобно и за разните дисертации, научни трудове и пр., може и с обратно действие, т.к. се знаят датите на всичко публикувано.
    Ще стане още по-весело... (ジ)
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх