България платила 6 млн. за US-пистата в Безмер

OFFNews 12 февруари 2016 в 16:02 4246 3

Над 6 млн. лв. е излязло удължаването и модернизирането на пистата за излитане и кацане на авиобаза “Безмер”. Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на отбраната Николай Ненчев.

Удължаването на пистата се налага, за да може на нея да кацат американски тежки стратегически бомбардировачи на САЩ и за големи транспортни самолети като С-17 Глоубмастър и С-5 Галакси. Решение за това беше взето още през 2006 година след споразумение за US базите на наша територия. Според него ремонтните дейности трябваше да бъдат поети от американска страна. 

Удължаването на пистата продължи и през 2014 г. Според заданието на МО трябваше да бъде изградена дренажна система, нови настилки на полосата, светлинна, навигационна и комуникационна систе­ма, изграждане на пътека за рулиране и 2 мес­тостоянки за паркиране на стратегически и тактически транс­портни самолети, както и изграждане на бетонова площадка за краткотра­ен престой на стратегически и так­тически транспортни самолети и за извършване на товаро-разтоварни дей­ности. Общата стойност на проектите е 30 000 000 евро.

23,7 млн.лв. са похарчени за военната авиация на Българската армия през 2015 г., отчита още военният министър. Общо 68,22 млн.лв. са били капиталовите разходи на военното министерство през миналата година. Близо 24-те милиона лева са отишли за възстановяването на летателната годност, интегрирана логистична поддръжка и доставка на резервни части за военновъздушните сили. За парашути, снайпери и аварийно-спасително оборудване са похарчени 1,14 млн.лв. 21,1 млн. са похарчени за комуникационно-информационно оборудване, оборудване за защита на класифицираната информация и надграждане на комуникационни и навигационни системи на летищата. Почти 2 млн. лв. са отишли за ремонт на кораби и корабно оборудване. Почти 5 млн. лв. е струвало закупуването на транспортни машини за нуждите на армията, включително за Военномедицинска академия. 12,86 млн. лв. е похарчило МО за строителство и строителни услуги. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!