Багерът не бутна рибарския клуб на Васко Паяка… засега

OFFNews - Бургас 24 юли 2017 в 17:58 8058 3

Снимка Евгений Михайлов/Фейсбук

Багерът, който се върна обратно към Царево

Събарянето на рибарския клуб на Васил Георгиев, познат като Васко Паяка, в Резово се отложи, макар и само днес. Дали заради засиления журналистически интерес, защитата от страна на приятели на Васко, багерът, изпратен от Община Царево, се върна обратно.

За днешната акция алармира режисьорът Евгений Михайлов. Съобщението на местната администрация гласеше, че ще бъдат почистен поземлем имот с предазначение „пасища, мери“.

Малкият рибарски клуб, който се намира на метри от турската граница, от години посреща гости. Никога не сме имали проблеми до този момент, посочва Васко и определя случилото се като донос на конкуренти. Посочва за източник близкия ресторант „Панорама“, че бил им отнемал клиенти. Казали му, че оплакването било снесено до вицепремиера Валери Симеонов.

Че им отнемам клиенти, че тука е заведение… Пък тука не е заведение. Тука е просто клуб за приятели и рибари. Продаваме си рибата, посрещаме си гости, приятели. Никой досега не ме е предупредил, че съм тук в общинско място. Аз съм от 93-та година тук“, казва Васко.

Пояснява, че го уведомили, че трябва да напусне преди 5 дни. И въздъхва:

„Човешка злоба“

Христо Тодоров, един от приятелите на Васил, казва, че прокуратурата е сезирана за случая. Той бе дошъл да помогне да се изнесе багажа от клуба, защото определеният за това срок е твърде малък.

Не сме уведомени, че идват да го събарят. Ние ще опитаме да спрем доколкото можем багерите и вече – каквото стане нататък. Парцелът е общинска собственост. През годините не е имало проблем, но сега, в един момент, общината решава, че има проблем“, казва Тодоров.

Имат право да съборят постройката, признава Христо Тодоров, но пояснява, че са дадени кратки срокове да се изнесе всичко от клуба. Искат да отложат малко събарянето, за да може това да се направи спокойно.

Като разчистване на сметки го определят и рибари, които бяха отишли да помогнат на Васко.

На тези маси са яли всички кметове, всички министри, всички шефове на Гранична полиция… Те са били в едно незаконно рибарско заведение, което единствено предлага рибена чорба и рибата, която е уловена през деня“, казва режисьорът Евгений Михайлов.

Относно законността, той определя Васко Паяка като „най-големия нарушител на Южното Черноморие“. Законно чувам шума на багера, който се приближава, за да събори единственият незаконен, вреден обект", казва с ирония и болка в гласа Михайлов:

Ще направя документален филм за законното строителство, узаконеното строителство по Южното Черноморие. Узаконеното бетониране на фиордите, на бреговете, узаконеното затваряне достъпа до плажове с километри от богати собственици… Узаконеното строителство на археологически разкопки на Харманите. Узаконеното бастисване на Созопол, на Каваците, на Арапя. Всичко това е направено законно от хора с, вероятно – законни, много пари. Които могат да си позволят да узаконяват беззаконието си“, казва Михайлов

Според кмета на общината, Георги Лапчев, причината за акцията била десетки сигнали през годините. Според него, не можело на метри от българския флаг да има подобно заведение:

С въпросните хора говорим близо две години като всеки път отговорът е „Да, прави сте, ще го махнем“. Днес, разбирам, че за пореден път е имало „Точно мен ли сега дойдохте да махате“. Когато говорим за това, че ще създаваме туристически продукт, когато говорим за портата на Европа, наистина не може да има една такава, извинявам се за израза, но – кочина“, казва Лапчев.

Мястото било „нелицеприятно“ не само за общината, но и за държавата, добавя той. Твърдението, че някой си е харесал мястото, за да строи, кметът определи като „пълни глупости“. Обмисляли там да направят алея с кът за отдих.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

24.07 2017 в 23:33

Аз знам, дедо попе. Останали са около 13 автентични квадрата по черноморието, за които не малко хора имат нужда да знаят, че съществуват. Прекрасно знаем в какво ще се превърне едно "преобразяване" на мястото. В "чистите" помисли на държавния орган никой не вярва, нали?!

15914

2

поп Дръвчо

24.07 2017 в 23:13

Тук не знам за кои да викам.

Рибарският клуб си е типично фрирайдърство. Неформални рибарски "селища" има покрай много водоеми и в тях няма един законен пирон. Обикновено покрай тях е страшна кочина - и на сушата, и във водата. И шум. Разликата с циганските бидонвили е че участниците са по-светлозелени, децата са по-малко и музиката е по-разнообразна.

От друга страна е ясно че ако някой не се е загледал с нездрав интерес в мястото никаква община няма да си мръдне пръста да го разтуря. А пък голям брой хора явно си го харесват и е някак несправедливо да се заменя една незаконност с друга незаконност само защото едни пари.

29585

1

Izalina

24.07 2017 в 23:03

Ай да не почвам да изреждам "нелицеприятни кочини", които бодат в окото на средния естет без значение националността му, но собственост на "важни" люде.
На далеч по-представителни локации при това.

Долу ръцете от Даляна! (поредния впрочем)