Бъчварова: Полицаите снощи не са нарушили съществено правата на гражданите

ОFFNews Последна промяна на 23 март 2016 в 20:53 9863 25

Снимка Медиапул

Полицаи на учение снощи около НДК.

МВР не е нарушило съществено правата на гражданите по време на вчерашното антитерористично учение, което се проведе в София.

Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от "Дарик", по повод вълната от негодувания във Фейсбук на граждани, които са били неправомерно задържани под дъжда за няколко часа от МВР, като са били използвани за "терористи" по време на снощното антитерористично учение около НДК.

Тя заяви, че нейните подчинени не са я уведомили за недоволството на хората и била научила за него от социалната мрежа, но според нея полицаите са обяснили всичко на задържаните хора.

Според очевидци това не било така. Много от тях разказват, че докато минавали през периметъра на НДК, били задържани от полицията, която ги отвела на поляните пред Двореца, където били струпани десетки, ако не и стотици хора - предимно млади, но и по-възрастни, които стояли и чакали, без да знаят какво се случва. Сред тях имало и чужденци, на които ситуацията съвсем не им била ясна.

Хората прекарали на поляната под дъжда - без МВР да им даде нищо, с което да се покрият - часове наред, а личните им документи били в униформените.

Според Бъчварова обаче ситуацията била реална, а не лабораторна, което налагало подобни мерки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2016 в 22:56

Напротив, Бъчварова, напротив ,нарушила ни е правата многоооо! Вместо да арестува 240 хрантутници терористи в парламента, родната милиция, го дава як антитерорист така, че не знаеш от кого повече да се пазиш - от джихадистите или от пазачите ни? И ето една грешчица примерно - след като е задържан гражданина-ката без предупреждение, полиса е длъжен да съобщи, на ошашавеното лице-лица, че се провежда реално учение по антитероризъм, а не хората да хвърлят боб и да гадаят по звездите...! Защото я си представи, че някой реален терорист бърза за дома да яде кюфтаци, и вземат,ч е случайно го задържат по тоя начин и той се уплаши и метне бомбаците в милицията и тълпата накуп? и вземе, че стане патаклама и то реално? И кво праим? Ами я си представи, че някой бърза за лекар по нужда и хвърли топа...? Абе тоя Абсурдистан нема оправия...тук? Я си представи, че някой доктор бърза за операция и го задържат...? Вие "болтовете" пука ли ви? Щото милиционерите само изпълняват, ами вие болтовете мислите-

24.03 2016 в 15:06

Ма разбира се! Как щяло да ги е нарушила правата им. Тя полицията не е нарушила и правата на няколкостотинте граждани в зала "Арена армеец" на последните избори. Странно, че така и не разбрахме кой се е разпоредил за тогавашната акция, надали ще разберем и за тази.
Само, че хора разни и за разлика от госпожа Бъчварова, някой граждани ще решат, че да ги държат няколко часа под дъжда, без обяснение си е баш нарушение на правата им и ще заведат дела, които със сигурност ще спечелят /то да беше само Българския съд, щяха "да чакат от умрял писмо", ама има и Страсбург/. Та мисълта ми е когато въпросните граждани осъдят държавата, дали госпожа Бъчварова, ще им изплати обезщетенията от джоба си или ще плаща пак държавата, тоест всички ние, щото къде остава превенцията тогава и какво ще ни гарантира, че за в бъдеще държавата ще спазва закона.

24.03 2016 в 14:17

@Vip)Gazar. Познавам т.нар. "Деде" по постъпките му и само от един неофициален разговор. Имам твърдото убеждение че се изживяваше като велик полицай, като Жозеф Фуше. На практика беше един хищен реститут, демагог, пресметливец почиващ на лаврите на фамилното си име. по късно, както и се очакваше, го курдисаха и конситуционен съдия..."Моите полицаи", "моята полиция" "моето министерство" смешен, карикатура, селски бонапартист:) ...и опита да нареди, както вчера ми припомниха (пет!) хиляди полицаи на площада пред НС за да ги целуне некоя госпожичка набързо - за Гинес - не ми говори за уважение към полицаите. Такава работа става по желание - и с извинение. Прочее - всички след него - от лоши по лоши - спор няма. А пък тая, сегашната, учителка по акордеон ли беше, социоложка ли, все едно, синекура и ленива безделничка.

24.03 2016 в 14:00

Нарушението на "правата на гражданите" НЕ БИЛО СЪЩЕСТВЕНО.

Еми те така мислят и милиционерите в Сомалия, Северна Корея и Хаити. Представете си подобно нещо да се бше случило в РОССИЯ при диктатора Путин. Демонократите щяха да опищят цял свят.

При демонокрацията обаче такива работи няма, щото не било "съществено". Един вид "Всичко в името на народа, всичко за благото на народа!". Социализмът май се завръща. Необходима е РЕВОЛЮЦИОННА БДИТЕЛНОСТ. Врагът дебне!

С ВАС СМЕ, ДРУГАРИ!

24.03 2016 в 13:36

#Полковник- Христо Данов - Дедето е от малкото вътрешни министри, които са имали уважението на редовите полицаи. За разлика от последните ...

24.03 2016 в 12:17

В нормална държава това би било повод за оставка на вътрешния министър. Полицията е ограничила свободата на движение на бая народ, без видима причина или повод, иззела им е документите но това е само "леко" нарушаване на правата. В смисъл следващия път ще ги заведат някъде за няколко дни, после ще ги пуснат. После и шамарчета може да почнат да бият и накрая ще започнат и да изчезват; но това нарушение на правата ще е в името на сигурността.

Няма такова животно като съществено или несъществено нарушение на правата. Полицията или ги нарушава или не. Министърът или се разграничава или застава зад тях. Ако са имали сериозна причина, добре, да кажат, ако е било заради учение, съд до дупка.

24.03 2016 в 11:11

Първо,да ги бяха проснали по очи на поляната,да им сложат белезници и след това да ги отведат в районното.Тогава нямаше да е халтура,а изпипан спектакъл.

24.03 2016 в 10:30

Най-добрият вариант за гражданите, които МВР ги е унизила и нарушила правата - да съдят държавата, в частност МВР.

24.03 2016 в 09:52

Може ли Кралят Sлънце да бъде така добър да не и наруши съществено правата на тази kуковица, като тоз час я освободи от несвойствените и задачи.

24.03 2016 в 03:17

СВИНЯ РАЗБИРА ЛИ ОТ КЛАДЕНЧОВА ВОДА? ТАЯ ГНУСНА И ТЪПА СЕЛСКА ПАЧА.РЕТИНА Е ТОЛКОВА ПРОСТА ЧЕ МИ ИДВА ДА Я ГРЪМНА КАТО Я СЛУШАМ.БЪЛГАРИЯ СИ ЗАСЛУЖАВА БЕДНОТИЯ ДО ШИЯ ..