Арт галерия в подземията на бившия мавзолей, 100 000 лв. заради 'особеностите на демонтажа' му

OFFNews 08 февруари 2018 в 14:50 8710 1

Подземията на бившия мавзолей на Георги Димитров стават галерия за съвременно изкуство като филиал на Софийската градска художествена галерия, реши Столичният общински съвет.

Бетонната площадка над подземната сграда ще бъде укрепена, а първата творба, която ще се появи на нея е Бронзовата къща. 

Към трите нива под земята с обща площ 1460 кв метра в момента води една шахта в Градската градина, пространството е на практика недостъпно, обясни за OFFNews зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов.

Идеята е като галерия да се използва първото от подземните нива. Там са били съхранявани консумативи и техника за поддържането на мумията на Георги Димитров. Остатъци от тях още има в "гримьорната" на балсамираното тяло на Димитров, запазени са и въздухопроводи. Долните две нива ще се превърнат в хранилища. 

СОС одобри и исканата сума от 100 000 лева за укрепване на площадката и ремонт на подземните нива, както и оформяне на вход към тях. 

Зам.-председателят на СОС от БСП Милка Христова подчерта, че в предложението на Чобанов не са приложени документи за какви точно строително-монтажни работи се иска сумата от 100 000 лева, което противоречи на практиката на взимане на решения на СОС както и на каквито и да било договори за имоти. Няма приложена и скица, има опасност да се бетонират зелени площи, обясни още Христова. Тя допълни и, че при гласуването за поставянето на инсталацията Бронзовата къща от ГЕРБ са заявили, че това няма да струва нито лев на София. 

Чобанов обясни, че при обследване на площадката и подземното пространство се е установило, че се налага укрепване, заради "особеностите при демонтажа на мавзолея". Той бе взривен през 1999 г. под ръководството на вицепремиера тогава Евгений Бакърджиев, като сградата не падна от първия път. 

БСП не подкрепи предложението, което беше прието с гласовете на 41 общински съветника. 

Подземията на мавзолея вече са общинска собственост на София. До 2016 г. те не съществуваха в правния мир, нямаше ги нито в кадастъра, нито в който е да е държавен документ. След съгласуване с държавните институция Столична община е станала собственик, обясни Чобанов. По думите му проектът за музей е възможен и след съгласуване с НСО, заради бункерите и лабиринтите, свързани със сигурността в района. 

Предстои конкурс за идеен проект за това как точно да изглежда новата бункерна галерия, както и още един за цялата зона около площад Батенберг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови