Аню Ангелов: Руските разузнавателни самолети провокират силите на НАТО

OFFNews 15 април 2014 в 13:42 1721 1

Аню Ангелов
Аню Ангелов

Провокации, като тези с руските разузнавателни самолети по българските граници, ще се засилват. Това прогнозира пред БНР бившият министър на отбраната Аню Ангелов.

Според него не е достатъчно да се следи ситуацията, а трябва реалистично да се прогнозира нейното развитие.

"Аз отпреди месец предупреждавам многократно, че е необходимо България да поиска консултации в главната квартира на НАТО. Такива консултации бяха направени по отношение на Полша и Румъния и съответно има определени решения на НАТО в тази връзка, включително и за двустранно сътрудничество между Румъния и САЩ. Ние засега не правим нищо. Това именно се дължи на факта, че само се следи ситуацията, а не се прогнозира", коментира Ангелов.

Той каза, че при срещата си с висши военни ръководители нееднократно е подчертавал необходимостта от разработване на план за извънредни ситуация, касаещ действията на България, Румъния и Турция в черноморската зона, но това не се е случило.

Аню Ангелов съобщи, че провокация от руски разузнавателни самолети е имало и през 2012-та, и през 2013-та година и нееднократно са вдигани български изтребители.

"Сега се очертава засилване на броя на тези полети, което говори за тяхната цел – провокация по отношение на силите на НАТО. България е част от НАТО. Имаме абсолютно пълноправен глас в различните структури и там трябва да изказваме ясно своето становище, да не стоим разкрачени между НАТО и Русия", каза още бившият военен министър.

Според него, ако руските войски не се оттеглят от границата с Украйна и продължи подкрепата за сепаратистите в източната част, бъдещето на международната сигурност е отчайващо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!