Ако не подпишеш клауза с по-висока цена, строители на жилища едностранно прекратяват договори ''на зелено''

Строители и брокери не притежават квалификация да консултират и е нарушение на Закона за адвокатурата, сигнализират от АЗП

OFFNews 26 юни 2023 в 15:49 13498 8

строителство

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

От АЗП сигнализират за зачестилите практики

Строителни компании прекратяват едностранно договори за покупката на жилища "на зелено", ако клиентът откаже да подпише анекс с актуализирана нагоре цена.

За подобни случаи сигнализираха от "Асоциацията за защита на потребителите", цитиран от в. "Сега". Оттам съобщават, че практиката е зачестила, а нарушението е в това, че в договора няма инфлационна клауза.

Собствениците на имоти са сключили договорите на зелено още преди войната в Украйна и голямата инфлация, а сега строителите иска индексация на договорената в тях цена именно заради повишени разходи за енергия, горива и строителни материали.

От "Асоциацията за защита на потребителите" дават пример с изграждането на жилищен комплекс в София.

"Ако откажеш анекс на договора, в който е актуализирана цената на имота нагоре, от фирмата директно прекратяват договора едностранно и информират, че ще върнат парите. Това е неравноправно действие при положение, че липсва подобна клауза в споразумението, която да е свързана с инфлационни процеси. Клиентът или потребителят е ощетен, тъй като реално се явява първоначален кредитор на строителната компания", коментира председателят на асоциацията Пейо Майорски.

От АЗП настояват Комисията за защита на потребителите да се заеме с тези случаи, защото са нарушени правата на гражданите.

Според асоциацията обичайно става въпрос за хора без търговски опит, а договорите на "зелено" са едни от най-сложните в правния и търговския мир в страната. Много често строителите или брокерите на недвижими имоти залагат клаузи, които понякога не влизат в действие, но в извънредна ситуация като тази с пандемията, войната или инфлацията, показват слабостите в тези споразумения.

Съветите на АЗП 

Потребителите трябва да знаят, че когато строителят не е изпълнил свое задължение по договора с купувача, в зависимост от вида на неизпълнението, купувачът може да развали договора и да иска от съда да му присъди уговорените неустойки.

Още при подписване на предварителния договор трябва да се внимава по какъв начин са уговорени неустойките за неизпълнение, съветват от Асоциацията за защита на потребителите. 

Оттам допълват, че е добре да се уговарят твърди цифри, като например 10 лева на ден за всеки ден забава, или наемната цена на закупувания недвижим имот, например 500 лева на месец. В практиката уговаряните неустойки обичайно са в процент от стойността на "неизвършените строителни работи", а каква е тази стойност е трудно да се установи, дори и в рамките на съдебен процес.

Едностранното увеличение на цената по сключен предварителен договор от страна на строителя може да бъде отправено с писмено искане. Клиентът от своя страна може да отнесе спора до съда, като в хода на делото се установява основателността на искането за увеличение на цената.

Добре да се ползва услугата на адвокати по вещно право в процеса по сключване на сделки с недвижими имоти. Това осигурява в най-висока степен сигурност, че сделката ще бъде сключена при максимално ясни, прозрачни и добри за клиента условия. Някои държави дори имат специална нормативната уредба, с която участието на адвокати при имотни сделки е задължително – Германия, Франция, Белгия, Холандия, допълват от АЗП.

"Считаме, че това е наложително и в България да бъде нормативно регламентирано, с оглед защитата на правата и интересите на потребителите", обяснява Пейо Майорски.

От Асоциацията сигнализират, че в момента повечето строители и брокери, които предоставят консултантски услуги на пазара на недвижими имоти, не притежават нужната квалификация да консултират клиенти по всякакви правни въпроси, свързани с придобиването и разпореждането с недвижими имоти.

Това е нарушение на Закона за адвокатурата, строго регламентиращ изискванията за предоставяне на правни услуги, а именно единствено от лица, придобили качеството на адвокат по реда на закона. Ситуацията неминуемо поражда изключително негативни правни последици за потребителите, най-често изразяващи се в материални загуби в значителни финансови размери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

26.06 2023 в 22:03

Докато има балами , така ще е

А те са много


Ако държавата иска да ги защити, ще започне прокуратурата да се сезира по сигнали

Само че, повечето прокурори са ***** за имоти, с по няколко незакупваеми на заплата имоти...

1005

7

Чичо Джо

26.06 2023 в 19:34

Някой ден и ние ще се научим да ползваме адвокат при сключването на договор/и. Или както казва моят" "Адвокат се наема за да не стане проблем, а не след като такъв вече е станал" ... в този ред на мисли, ако купувача си вземе адвокат още в началото на процеса на търсене на жилище, може да избегне сделка през брокер, макар и в някои случаи това да не е възможно.
Това, че някои хора ще пият една студена вода не е нищо ново за родната действителност. Както се казва, ниската бизнес култура носи неприятни последствия ...

-1650

6

ob1

26.06 2023 в 17:47

В описания случай брокерът взема по 3% от всяка страна.
Според теб му е все тая дали ще вземе 12к евро или 13.8к евро (това при цена на имота 200к и 230к респективно).
Б@х тоя алтруизъм :)

14048

5

voododoll

26.06 2023 в 17:28

obl, брокера има единствено интерес да стане сделката и да се разберете двете страни. И защитава единсвено тоя интерес, На брокера не му дреме на каква цена ще се разберете, а единствено да се разберете.

-1650

4

ob1

26.06 2023 в 17:12

Мда, нямам брокер - как брокерът на продавача защитава моя интерес и защо иска пари и от мен? Неговият интерес е да вземе повече пари, което ще стане при по-висока цена, т.е. интересът му съвпада с тоя на купувача. И тогава вече е налице проблем, щото пък моят интерес е да е по-ниска цената.
Това чисто хипотетично, щото аз апартамент съм купил преди хората да полудеят и сега грам нямам намерение да надувам допълнително балона...

14048

3

voododoll

26.06 2023 в 16:35

obl, брокера на продавача, не ти иска процент, освен ако не представлява и теб в сделката. При двустранна сделка, ти дължиш комисионна единствено на твоя брокер. Ако ти нямаш, и само брокера на прподавача прави сделката, тогава той е и твой брокер. Освен ако не се разберете друго, изришно и на хартия!

14048

2

voododoll

26.06 2023 в 16:32

А така.. преди време имаше в редит, спор на тема за и против купуването на имоти на кредит.

Аз получих 100000 минуса за това че защитих купуването на кредит, въпреки че си изложих ясно доводите. Ето ги.

Първо, не те интересува промяната на цената на имотите на пазара, а само промяната на лихвемния процент, в случай че договора е със плаваща лихва.

Второ, банката задължава двете страни да изповядат сделката пред нотариус, така вие получавате нотариален акт, и дефакто сте вече собственик на имот, с посдредник - банката. Така вече строителя не може да ви извие ръцете и да иска да платите имота по-скъпо, без да се въвлече в серия от дела с банката.

Трето, успех в днешно време с честен труд, да спестите за апартамент. Особено пък в София.

-1650

1

ob1

26.06 2023 в 16:20

"повечето строители и брокери, които предоставят консултантски услуги на пазара на недвижими имоти, не притежават нужната квалификация"

И тогава за какво ми е брокера на продавача? И как по-точно той защитава моите интереси, та ще ми иска някакъв процент от сделката? И каква отговорност носи, ако има някакви проблеми с имота?
Малко регулация на тоя бизнес не следва ли да има, а?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика