Агенцията за закрила на детето поиска затваряне на интерната в Стралджа

Вероника Шербанова 25 ноември 2013 в 14:53 1238 0

Деца от СПИ-Стралджа, Снимка: Facebook
Деца от СПИ-Стралджа, Снимка: Facebook

 

Държавната агенция за закрила на детето поиска затварянето на социално-педагодическия интернат в Стралджа три месеца след сигнал за насилие в интерната.

Председателят на Агенцията Ева Жечева е изпратила писмо до образователния министър Анелия Клисарова с препоръка за закриване на интерната в Стралджа.

„Крайната мярка е наложителна, заради системното нарушаване на правата на децата в институцията, заниженият контрол от страна на ръководството и непредприемането на адекватни мерки за предпазване на децата от насилие“, обясняват от Агенцията.

Преди три месеца френски доброволци сигнализираха, че в интерната в Стралджа са прилагани тежки физически наказания над децата от страна на персонала.

След сигнала Агенцията за закрила на детето извърши проверка през септември, която установи системно насилие и недохранване.

Тогава бяха уволнени четирима възпитатели, налагали физически наказания на децата, както и директорът на интерната.

Месец след проверката в Агенцията отново е постъпил сигнал за насилие. Последва втора проверка установила, че става въпрос за насилие между децата. 5 момчета са упражнили насилие над две по-малки деца. Въпреки че децата са настанени на различни етажи, няколко дни по-късно едно от по-малките деца отново е бито.

Директорът обаче не е предприел действия за защита на пострадалото дете, не е уведомил компетентните власти, не е извършил проверка на сигнала за насилие и не е потърсил отговорност от възпитателите, допуснали инцидента.

Становището на Агенцията за закрила на детето е, че „в интерната не е осигурена защитена и безопасна среда за децата, липсва ефективен контрол от страна на ръководството над персонала, оставането на децата в него крие рискове за тях". Това е и причината за препоръката за закриване на социално-педагогическия интернат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки