Адвокат Екимджиев: Сърбия има всички основания да не екстрадира Цветан Василев

ОFFNews 18 септември 2014 в 19:21 5826 2

Цветан Василев.
Цветан Василев.

"Сръбският съд има всички основания да откаже поисканата от българските власти екстрадиция на Цветан Василев", каза адвокат Михаил Екимджиев пред bTV.

Той твърди, че Градският и Апелативният съд са направили сериозна грешка, като са решили, че след като банкерът не е реално задържан, няма право да обжалва решението за арест.

По този начин двете институции са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, според която всяко задържано лице има право да обжалва своето задържане, независимо че то фактически не е осъществено, смята Екимджиев.

Друга причина банкерът да не бъде върнат у нас може да е това, че ако при постановяване на мярката не е имало достатъчно гаранции за реализирано право на защита: „Той (Василев – бел. ред.) е задържан в закрита процедура без възможност българският съд да проконтролира постановлението”.

Необходимо е и уверение, че Василев няма да бъде преследван по политически или други причини - пол, религия и т.н., в случай че бъде екстрадиран в България.

Екимджиева даде като сходен пример решение от 17 март 2011 година, когато британски съд отхвърли искане на СГС да екстрадира Димитринка Калайджиева - обвинена задочно за участие в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Още една пречка пред екстрадицията на Василев може да се окаже липсата на гаранция за справедлив и обективен съдебен процес. Когато българският главен прокурор твърди, че разполага с доказателства за извършено престъпление, те не могат да бъдат разследвани и проверявани. Също така, като член на ВСС по право и „чрез своите марионетки може пряко да влияе върху кариерното развитие на всеки съдия”, включително на обвързаните с казуса „Василев”, казва още адвокат Екимджиев.

„Върховенството на закона, на правото в България е много относително. Сръбският съд има достатъчно сериозни основания, за да откаже екстрадицията на Цветан Василев. В момента в подобна ситуация в България е руският дисидент Кобляков. Тук това е голямото изпитание на българския съд - дали ще се поддаде на това искане от Големия брат, или ще откаже. Виждаме два паралела, при които правото, ако е на необходимия пиедестал, държавите, от които се иска екстрадиция, ще откажат”, коментира адвокатът.

Той обаче не изключи и възможността Сърбия да демонстрира добросъседски отношения и да върне банкера обратно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!