83% от лекарите недоволни от заплатите си

Александра Маркарян 30 март 2012 в 13:08 1382 0

Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

В анкетите са включени 255 лекари  от 55 града в България. Обхванати са медици от 54 специалности.

Лекарите, работещи в държавните болници, са много по-недоволни в сравнение с колегите си от частния сектор.

В анкетата е засегнато и чувството на сигурност на работното място. Само 48% се чувстват защитени, и то работещите в частния сектор. Положителна е статистиката, че мнозинството от лекарите и в частния и в държавния сектор, са доволни от сътрудничеството си с колеги на работното място. Мнозинство са и лекарите, които са доволни от статуса им между семейство и приятели. По-малък процент оценяват статуса, който имат в обществото като нисък.

50% от лекарите в държавния сектор се оплакват и от остарялото медицинско оборудване. В противовес 77%, заети в частния сектор са доволни от оборудването, с което работят.

Като главна отрицателна черта на професията си, над 70% от лекарите посочват стреса и ограниченото свободно време. Стресът се оказва може би най-силният фактор, който ги кара да се чувстват неудовлетворени от професията си. Малкото време, което им остава за семейство и приятели, също става причина за недоволството на лекуващите.

Негативна оценка се дава на въпроса, за смяната на работното място. 78,4% са отговорили, че обмислят да практикуват в чужбина, след напускане на родния сектор, а по-малък процент са заявили, че мислят да преминат от държавния в частния сектор. 5% от анкетираните лекари, дори обмислят да сменят професията си. Почти половината от запитаните не биха препоръчали тази професия на по-младите.

Положително мнение дадоха лекарите по въпроса с промяната в здравеопазването. Голям процент от тях биха останали да практикуват в България, ако се намерят подходящи стимули като подобряване на условията и поставяне на ясни правила за работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови