Хора с увреждания остават без великденски бонус заради добавката за чужда помощ

OFFNews 29 април 2024 в 09:21 1847 1

НОИ

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Националният осигурителен институт

Около 534 000 пенсионери са получили великденската добавка от 100 лв. Без подкрепа за Великден обаче остават хора с увреждания, получаващи добавка за чужда помощ. 

Право на 100 лв. имат хората, чиято пенсия или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април, е до 526 лв. включително. 

Не са включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане заявление-декларация за предоставяне на лична помощ. Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите.

Ако пенсията на лице с увреждане заедно с добавката за чужда помощ надвишава 526 лева, то пенсионерът няма право на великденска добавка.

От НОИ обясняват, че Институтът не може да предприема каквито и да било действия в нарушение на приети от парламента решения. Преценката дали в случая е налице несправедливост  е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

29.04 2024 в 20:06

Герб и дпс се 'грижат' за всички!
Важното е (за тях), че се чу, че те настояха в парламента и те 'дадоха' на бедните пенсионери 100 лв на човек.

А хората с увреждания, нуждаещи се от личен асистент, кучета ги яли. Що пък да ползват личен асистент! Те също имат много повече разходи, свързани с увреждането си, от здравия пенсионер със същата пенсия от 526 лв.
Срам и позор за ПР акцията на герб и дпс.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews