Защо Путин отстрани вярното си куче Шойгу от поста министър на отбраната

OFFNews 14 май 2024 в 16:08 7079 0

Владимир Путин и Сергей Шойгу

Снимка Фейсбук

Владимир Путин и Сергей Шойгу

На 12 май руският президент Владимир Путин смени Сергей Шойгу - дългогодишен министър на отбраната на Руската федерация. На негово място президентът сложи Андрей Белоусов - досегашният първи вицепремиер. Препечатваме статията на Би Би Си по повод рокадата.

Първи ключов факт: който и да седи около масата на кабинета в Русия, има само един човек, който взема ключовите решения в страната - Путин. В съвременна Русия цялата политическа система е изградена около него. Струва си да го имате предвид, когато обсъждате кой е в правителството и кой извън него. Централната политика е малко вероятно да се промени.

Означава ли това, че едно разместване в руското правителство не е интересно или значимо? Не, не означава. Напускането на Сергей Шойгу от Министерството на отбраната е интересно на много нива.

В края на краищата - и това ни води до втория факт - разместванията са рядкост в Русия. Поне що се отнася до най-значимите политически играчи.

Да вземем Сергей Лавров, руския външен министър-ветеран. Той е на този пост от 20 години. Сергей Шойгу беше министър на отбраната в продължение на 12 години.

Тувинецът Шойгу е смятан за близък съюзник на президента Путин, което води до третия факт: да си близък с Путин, да ходиш на риболов и лов с него (да, Сергей Шойгу го е правил - те дори са ходили заедно за гъби), не е гаранция, че ще запазиш работата си.

Сергей Шойгу бе заменен на поста министър на отбраната от технократа икономист Андрей Белоусов. Шойгу не е изцяло освободен от политическата си длъжност - той ще оглави руския Съвет за сигурност на мястото на Николай Патрушев. Но това не изглежда като повишение.

Така че защо един лоялен на Путин човек е преместен от Министерството на отбраната? Защо на негово място е назначен икономист? И какво ни казва това за Владимир Путин?

Това не е пълна изненада. Слуховете, че Сергей Шойгу може да бъде изместен, бяха многобройни. Един от неговите заместници - Тимур Иванов, наскоро беше арестуван по обвинения в корупция. По-рано днес бе задържан и генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началник на Главното управление за кадрите към руското министерство на отбраната

Замяната на Шойгу с икономист е логична, като се има предвид огромната сума пари, която властите наливат във войната на Русия в Украйна. Разходите за отбрана в Русия са нараснали до приблизително 7% от БВП на страната.. Все повече се създава усещането, че руската икономика е поставена на военна основа.

Има логика да има министър на отбраната, който разбира от финанси, икономическо планиране и необходимост от ефективност - човек, който също така не е свързан с обвиненията в корупция, които се разследват в момента.

Интересното е, че Путин избра точно този момент, за да направи рокадата. През 2022 г., когато Русия претърпя военни неуспехи в Украйна, президентът категорично подкрепи Шойгу.

През 2023 г. той отново защити Шойгу по време на публичната разправия между него и покойния шеф на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин, който обвини Шойгу в корупция и поиска да бъде уволнен.

Сега, когато Русия твърди, че е поела инициативата на бойното поле, "царят" на Кремъл смени своя министър на отбраната. Това още веднъж показва, че Владимир Путин не обича да действа под натиск. Той взема решения в избрано от него време.

Но има и още една особеност на пренареждането на руското правителство. Тя винаги ви кара да си задавате въпроси. След този случай те са много:

- Какво следва за Сергей Шойгу? Може ли той да си извоюва нова властова база в Съвета за сигурност или е неизбежно на новия си пост властта му да бъде значително намалена?

- Какво следва за човека, когото той замества в Съвета за сигурност, Николай Патрушев? Дълго време считан за един от най-влиятелните хора в Русия, ще запази ли Патрушев влиянието си? И под каква форма?

- Означава ли назначаването на нов министър на отбраната, че в скоро време ще има нов началник на Генералния щаб на мястото на Валерий Герасимов?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието