5,5 млн. лв. са изплатените заплати през 2020 г. след намесата на 'Инспекцията по труда'

OFFNews 29 януари 2021 в 16:00 1323 0

Над 5,5 млн. лв. забавени заплати и обезщетения са изплатени на работници за 2020 г. след намесата на Инспекцията по труда.

По данни на инспекцията с 38% по-малко са забавените възнаграждения спрямо 2019 г. "Положителната тенденция в кризата е в резултат и на предприетите от правителството мерки за запазване на заетостта, които бяха обвързани и с коректно заплащане на труда от страна на работодателите", коментират от ГИТ.

До момента бивши работници и служители на още 77 предприятия са получили право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания, след като през 2018 г. инспекцията получи правомощия да започва производство по несъстоятелност на работодателите. 

Вече има съдебни решения за обявяването на работодатели в несъстоятелност или за откриване на производства по несъстоятелност. Работещите в седем предприятия са изплатили изцяло задълженията си, за да избегнат фалита, а подадените искови молби са 103.

Инспекцията по труда реагира при всеки подаден сигнал за неизплатени възнаграждения и обезщетения. Искови молби се подават във всички случаи, в които се установи, че са изпълнени изискванията за започване на производство по несъстоятелност заради забавени възнаграждения.

Оттам допълват, че по-голямата част от работодателите са обхванати от контрола, тъй като в почти всички случаи на проблем в инспекцията постъпват сигнали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews