40 таксиджии на протест с 'Купи ми, мамо, армаган', искат СО да вдигне тарифите

OFFNews 28 ноември 2018 в 13:01 3563 0

Снимка Ладислав Цветков, бТВ

С химна и мелодията на "Купи ми, мамо, армаган" започна националният протест на таксиметровите превозвачи пред Столична община.

Около 30-40 таксиджии се събраха на тротоара срещу СО, сред тях бяха двама продавачи на бг знамена по 2,4 и 8 лева според размера на флага.

Представител на Националния таксиметров синдикат призова събралите се да изразят любовта си към Столична община, те отговориха с мощно "У,у,у,у". 

Райна Димитрова от синдикалната организация на шофьорите на такси, обясни, че искат незабавно въвеждане на минимални тарифи и актуализиране на максималните, движение в бус лентите, когато в таксито има клиент, както и Столична община да им съдейства стоянките да се ползват само от таксита. 

В момента въведени минимални цени няма, а максималните са 1,30 лв. дневна и 1,60 лв. нощна тарифа за километър пробег. Сега таксиметровите шофьори искат да бъде въведена минималната цена от 0,98 лв. за километър през деня и 1,14 лв. за километър през нощта, а при максималните цени повишението да е на 1,95 лв. дневна и 2,40 лв. нощна тарифа за километър. 

Над 1 година обсъждаме с представители на таксиметровите компании каква да бъде минималната цена, имаше искания тя да бъде лев, стигаше се дори до 2 лева, заяви Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия в СОС. Тя обясни, че закон има, но няма методика, по която да се определи минималната цена на километър и съответно колко да бъде минималната тарифа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови