4,20 средна оценка от матурата по български, 4,84 от втория задължителен изпит за зрелостниците

Основният проблем на зрелостниците остава способността да мислят: най-трудно се оказва да извлекат основното, най-важното от текст

Александра Маркарян 18 юни 2020 в 12:25 9163 2

Снимка Министерски съвет, архив

Добър (4,20) е средната оценка от матурата по български език и литература на явилите се 45 616 дванадесетокласници на първата изпитна сесия за 2020 година при 4,06 през 2019-а. Средната оценка от втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор на зрелостника е Много добър (4,84), показва анализът на резултатите, представен днес от министъра на образованието Красимир Вълчев, заместничката му Таня Михайлова и Евгения Костадинова - директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.

"Отчитаме успешна сесия в неочаквани условия. Определено може да говорим за мобилизация на системата, нямахме организационни проблеми. Резултатите биха могли да бъдат и по-добри, но за нас това е успешна сесия", каза зам.-министър Михайлова.

Най-масовата втора матура е тази по английски език с 11 710 явили се. Най-високите резултати са по немски език - 79.8 точки (при 53.24 т. по български). На второ място е химия със 76.9 т.

По четири предмета резултатите са по-ниски (с около точка и половина - две), по 9 са по-високи (с около 5.5 точки), по един - френски език - те са идентични с миналогодишните. Сред предметите с по-добро представяне е българският език и литература. Зрелостниците са получили средно 2.61 точки.

Значително повече дванадесетокласници са се явили на матура по желание - 609, и причината за това е изненадващото решение на университети да отменят повечето си кандидатстудентски изпити и да приемат само с матури.

Отлични оценки са получили 11 856 момичета и 7034 момчета. Слаб (2) са получили 1 893 момичета и 4 250 момчета.

Въпреки че резултатите по български са по-добри - повече са и отличните, и много добрите оценки, повече зрелостници са работили по 41-ва задача (писане на текст) - остава в сила проблемът, констатиран и предишни години: най-трудно за учениците е да извлекат основното, най-важното от текст, констатира Костадинова. Подобряват се уменията на учениците да формулират теза, но им е много трудно да извлекат информация от текст, особено когато трябва да представят сбито и кратко основното от съдържанието на текст, тоест когато трябва да направят резюме.

79,31% са работили по 41-ва задача, като повечето (45,45%) са писали есе. 5,39% обаче просто са преписали текста, има и такива, които са писали нещо свое си, несвързано със задачата. 28,47% са предпочели да пишат интерпретативно съчинение.

Сред явилите се тази година има не просто отлични, а брилянтни млади хора. Четири пълни шестици е получила завършилата Софийската математическа гимназия Десислава Илиева. Тя се е явила на български, математика, биология и химия.

Има и 7 зрелостника с три пълни шестици, 73-ма с две пълни шестици, 4525 с по две отлични оценки.

По региони на първо място по успех по български е София град, на последно е област Силистра. Габрово и Велико Търново излизат напред спрямо досега.

По училища първа по успех в страната е 91 Немска езикова гимназия в София с Отличен (5,70), втора е т. нар. Втора немска в столицата (73-то училище). В списъка на топ училищата са още Американският колеж, 164 Испанска езикова гимназия, частната гимназия "АК - Аркус", СМГ, Първа английска в София, немската "Гьоте", Езиковата гимназия "Пловдив".

Вторият ДЗИ също извежда 91 НЕГ на първо място, а в списъка са СМГ, Американският колеж, ППМГ "Никола Обрешков", частните "Златарски" и "Дорис Тенеди".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4015

2

No matter what

18.06 2020 в 16:15

Нивото всяка година спада все повече. Децата започват да си позволяват безотговорност, родителите също.. докъде ще стигнем.. По-строг контрол от министерството трябва.

5784

1

Бабатунде

18.06 2020 в 13:11

Това, предполагам трябва да подскаже на министъра, колко добре се справя :) !