Тройката на матурата по-трудно постижима от 2022 г.

Александра Маркарян 18 юни 2020 в 13:42 15687 0

Тройката на матурите да стане по-трудно постижима от 2022 година обмисля Министерството на образованието и науката.

Предстоящата промяна в скалата за преобразуване на точките от матурите в оценки бе анонсирана днес от министър Красимир Вълчев при представянето на анализа за резултатите от държавните зрелостни изпити.

Сега тройката се пише при минимум 23 точки, а двойките от последните матури са под 8%.

"Слабите оценки са само 7.8%. Това е защото нашата летва от 23 точки е много ниска. Едно дете в първата част, когато чисто вероятностно попълва, по теория на вероятностите ще има 7,5 точки или 8. Това, че има 0 точки означава или че нищо не е зачерквало, или е голям карък. Ако преизчислим тази скала от 8 до 100, тройката се равнява на 31 точки. В момента нашата скала се равнява на 2,66 или 2,67. Затова имаме толкова малко слаби оценки. Разбира се, свързано е и с това, че за втори зрелостен изпит зрелостниците избират предмети, по които са по-подготвени, но говорим за първия. Затова от 2022 година обмисляме и ще предложим промяна", каза Вълчев.

Според него резултатите показват, че матурите не са толкова лесни, колкото се твърди.

"Отличните оценки тази година са 13-14%, миналата са били 9-10%, което означава, че изпитите, сами по себе си, не са толкова лесни. Използването им като вход във висшите училища не води до обезценяване. На кандидатстудентски изпити има много повече шестици, отколкото на държавни зрелостни изпити.

Разбира се, има специфични умения, които не могат да се измерят с държавните зрелостни изпити, затова висшите училища имат право да проведат свои собствени, но тази година ситуацията все още е извънредна и рискова и затова беше взето това решение", каза министърът, визирайки решението за отмяна на приемни изпити и класиране на база матури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови