150 тютюнопроизводители готвят гладна стачка

OFFNews 23 февруари 2015 в 12:10 2250 1

150 тютюнопроизводители от Северна България са готови да обявят гладна стачка, ако Министерството на земеделието не оттегли предложението си за начина, по който ще се разпределя подпомагането за тютюна тази година, пише БНР. 

Разделението между дребни и едри производители на тютюн е основен проблем според Асен Кичуков, който е представител на инициативен комитет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

96% от средствата ще отидат при дребните производители или поне такова е намерението на министерството. 

Кичуков даде и пример с цифри: за ориенталския тютюн производителите, които имат до 2028 кг., ще получават 3,45 лв. за килограм. Тези, които имат повече от 2028 кг., ще получават 1,50 лв. за килограм.  

Това е нечестно и защото именно едрите производители осигуряват работа на още поне 50 хиляди души, смята Кичуков. 

"Няма да допуснем да се случва разделение между нас. Дори има дребни тютюнопроизводители, които подкрепят нашия протест с аргументите, че това не е справедливо разпределение на средствата. Това се нарича дискриминация. Вчера взехме решение, че снемаме доверието от председателя Цветан Филев и не зачитаме неговите изказвания по медиите. Ако правителството ни подаде ръка, ние ще отидем на преговори. Не желаем да затваряме пътища и граници. Не желаем допълнителни средства. Въпросът е в начина, по който се разпределят", заяви Кичуков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!