Фермери на протест, тютюнопроизводителите ги последваха с пътна блокада

OFFNews 04 февруари 2015 в 12:40 4160 1

Снимка Булфото

Животновъди и зеленчукопроизводители от Кюстендилска и Благоевградска област се събраха на протест до главен път Е-79 в района на Симитли. Фермерите не са съгласни с новите правила за наемане на земя на Министерството на земеделието и настояват те да важат до следващата стопанска година.

Ниските изкупни цени на млякото, бюрокрацията в местните поделения на министерството и липсата на гаранции за оцеляването на сектора са причините, извели хората по пътищата. Те напомниха на министър Десислава Танева и за предизборните й обещания. Фермерите недоволстват  и от бюрокрацията при попълване на документите и преподписването на договорите.

Животновъди блокираха международния път за Гърция край Банско в знак на протест срещу трудните, по думите им, условия, при които работят. Те недоволстват срещу ниските цени на суровото мляко. По думите им през лятото литър е струвал 65 стотинки, а сега се продава за 60 стотинки. Те настояват за въвеждането на минимална защитна цена от около 80 стотинки.

Междувременно тютюнопроизводители от Русенско, Разград и Силистра излязоха на бунт и затвориха пътя между Дулово и Ситово. Те запалиха продукцията си в знак на протест срещу неизкупуването й от търговските фирми. Въпреки договорите около 400 тона тютюн залежават. При протестиращите дойде областният управител на Силистра и решиха да започнат разговори с централната власт.

„На този етап ние не протестираме нито за субсидии, нито за средства, нито да налага държавата – тя няма как да го направи и да налага на фирмите да дават максимални цени за тютюна, по-скоро държавата може да отреагира, като промени законовата уредба, като урегулира взаимоотношенията в нашия тютюнев бранш, а това е закона за тютюна и тютюневите изделия”, заяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите пред БТВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови