12% ръст на учителските заплати, детските градини без такси от април

Александра Маркарян Последна промяна на 21 януари 2022 в 12:55 4007 2

Снимка Александра Маркарян, архив

Снимката е илюстративна.

С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април и така ще достигне 125% от средната за страната, става ясно от проектобюджета за 2022 г. Той беше представен днес от финансовия министър Асен Василев.

Предстоят обсъждания със синдикалните и работодателските организации, след които точният ù размер ще бъде записан в наредба, уточнява Министерството на образованието и науката. Увеличението ще се обезпечи с 239 млн. лв.

Повишението на минималната заплата за страната ще увеличи възнагражденията на непедагогическия персонал. С общата сума за заплати в образованието ще се увеличи с 315 млн. лв.

С 10% повече (40 млн. лв.) са парите за издръжка на детските градини и училищата. Те ще покрият по-големите сметки за електро-, топлоенергия, горива, вода и др.

Премахването на таксите в детските градини ще струва 85 млн. лева, които ще бъдат преведени на общините. Родителите няма да плащат от април 2022 г.

Децата в предучилищните групи и учениците от I до IV клас ще продължат да получават безплатни закуски. Ще бъдат осигурени още 16 млн. лв., с които храненето им ще бъде по-качествено и здравословно, уверява МОН.

Още 6,5 млн. лв. са заложени за транспорт на учениците от средищни училища и професионални гимназии в съседни населени места. От тях с 10 млн. ще се купят училищни автобуси.

Със 100 млн. лв. ще се финансира нова програма за извънкласни дейности в училищата и в Центровете за подкрепа на личностното развитие, така че повече деца да спортуват или да се занимават с изкуство.

И тази година учениците ще могат да почиват безплатно на море или планина по Националната програма „Отново заедно“. Бюджетът ù ще е 22,6 млн. лв. Програмата беше спряна временно през миналата година заради ръст на заболелите от COVID-19 в страната. Всички отложени тогава пътувания ще могат да се проведат през това лято.

С 15 млн. лв. ще започне нова програма за изграждане на физкултурни салони и спортни площадки в училищата, които нямат такива или съществуващите не са в добро състояние.

С 6,5 млн. лв. допълнително ще се осигури дуалното обучение, при което учениците съчетават обучение с практическа подготовка във фирми и предприятия, и ще се насърчават учениците да избират защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда.

Очаква се от средата на годината да заработи нова национална програма за наемане на образователни медиатори и социални работници в детските градини и училищата. Тя е на стойност 10 млн. лв. Дотогава заплатите на тези специалисти се осигуряват по европейския проект „Подкрепа за успех“.

С 10% ще се увеличат парите за студентски стипендии, като за това са разчетени 5,5 млн. лв. Издръжката на обучението във висшите училища ще се повиши с 43 млн. лв. С 2,2 млн. лв. ще се покрият таксите на студентите в защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда. Те се покриват от държавата, учащите не плащат.

Висшите училища ще получат с 5 млн. лв. повече за научна и художествено-творческа дейност.

Повишаване на средствата е предвидено и в частта за наука. Ще бъдат осигурени допълнително 15,5 млн. лв. за изпълнение на целите, заложени в националните научни програми, Националната стратегия за развитие на научните изследвания и Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Предвидените общи разходи за политики в областта на образованието и науката през 2022 г. са в размер на 6,407 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови