1000 подписа в подкрепа на оставането на НГДЕК в центъра на София

OFFNews 18 декември 2013 в 17:23 7619 17

Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов
Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

Близо 1000 души са се включили в подписка в подкрепа на оставането на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ в центъра на София. Подписката бе връчена днес на Министерството на културата.

Папките с трите имена и подписите на подкрепилите каузата бяха предоставени на министерството от учители, ученици, родители, бивши възпитаници и представители на столичната общественост.

През трите месеца, в които гимназията е на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в центъра на София, се случиха редица събития, които не бяха възможни в отдалечената сграда на ул. „Баба“ в кв. „Модерно предградие“, подчертаха подкрепилите подписката. Сред събитията са: тържествено отбелязване през октомври на 36-годишнината от основаването на училището; гостуване на спектакъл на театър „София“ през декември. В училището вече има преподавател по старогръцки език от Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, към който е лицей НГДЕК.

По искане на министъра на културата Петър Стоянович през юли тази година Столичният общински съвет единодушно предостави сградата на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ на НГДЕК. Основателят на гимназията Гергина Тончева, сегашният директор и учителският съвет, председателите на ученическия съвет и настоятелството и ръководството на Софийския университет подкрепиха това решение.

През годините, прекарани в покрайнините на София, интересът към обучение в Класическата гимназия силно намаля, коментират от ръководството на НГДЕК.

След преместването в кв. „Модерно предградие“ през 2011 г. се стигна до невъзможност да се запълни випуска. В годините, когато училищвто в беше в центъра на София, е имало по 10 кандидати за едно място, казаха още от гимназията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!