1000 подписа в подкрепа на оставането на НГДЕК в центъра на София

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2013 в 17:23 6655 17

Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов
Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

Близо 1000 души са се включили в подписка в подкрепа на оставането на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ в центъра на София. Подписката бе връчена днес на Министерството на културата.

Папките с трите имена и подписите на подкрепилите каузата бяха предоставени на министерството от учители, ученици, родители, бивши възпитаници и представители на столичната общественост.

През трите месеца, в които гимназията е на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в центъра на София, се случиха редица събития, които не бяха възможни в отдалечената сграда на ул. „Баба“ в кв. „Модерно предградие“, подчертаха подкрепилите подписката. Сред събитията са: тържествено отбелязване през октомври на 36-годишнината от основаването на училището; гостуване на спектакъл на театър „София“ през декември. В училището вече има преподавател по старогръцки език от Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, към който е лицей НГДЕК.

По искане на министъра на културата Петър Стоянович през юли тази година Столичният общински съвет единодушно предостави сградата на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ на НГДЕК. Основателят на гимназията Гергина Тончева, сегашният директор и учителският съвет, председателите на ученическия съвет и настоятелството и ръководството на Софийския университет подкрепиха това решение.

През годините, прекарани в покрайнините на София, интересът към обучение в Класическата гимназия силно намаля, коментират от ръководството на НГДЕК.

След преместването в кв. „Модерно предградие“ през 2011 г. се стигна до невъзможност да се запълни випуска. В годините, когато училищвто в беше в центъра на София, е имало по 10 кандидати за едно място, казаха още от гимназията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 22:03

Най-разумното е децата да се махнат веднага от Женския пазар. Още по-разумно е да се върнат в сградата, която вече е ремонтирана. И след това, ако човекът, ръководещ гимназията (в момента там се вихри някакъв нечовек) успее на насочи събраната енергия на родители и учители, току-виж се намери по-добро място. Просто 13то е гавра не само с класическия дух, ами и с всякакъв друг!

19.12 2013 в 17:57

Не зная какво означава "почти уби духа", но си спомням от едно време класическото mens sana in corpore sano, а 13-то е разкапващо се, болестотворно, буквално убийствено нехигиенично - и за телесната и за умствената хигиена. Дали някой ще се сети да помоли компетентните експерти де измерят например нивото на запрашаване - сигурно е стотици пъти над допустимите норми. Духът си е дух, но е редно накак си подрастващите класици да могат и да дишат.

19.12 2013 в 17:46

Мястото или учителите и техните високи изисквания правят гимназиятя елитна?

19.12 2013 в 17:05

В Люлин ли живеете, нощно светило? И когато една гимназия е елитна, каквато беше, докато беше в 12-то, тогава учениците се съобразяват с мястото, а не то с тях. Имах съученици от провинцията, които живееха в София на квартира сами.

19.12 2013 в 16:50

Със сигурност е било по-разумно първо училището да бъде добре ремонтирано. При всички положения смятам, че най-доброто, което Министерство на културата може да направи, е да се самовзриви. Критиките трябва да са към него, а не да се дърпаме помежду си. Особено отвращаващ и унизителен е раздорът в училището. Но лично съм говорила с преподаватели там, които смятат, че настоящата сграда е по-доброто решение, и се надяват на ремонт през вероятно лятната ваканция. Щом не ви харесва сградата, настоявайте за ново решение, но което да е в центъра или в максимална близост до него. Престоят на "Баба" според мен почти уби духа на училището.

19.12 2013 в 15:29

Да, зорница! Ние сме преценили преди да запишем децата си в НГДЕК, че сме съгласни да учат на улица" Баба". И не искаме сега някой друг да решава вместо нас. А според Вас не е ли редно първо да се ремонтира сградата и тогава да се нанасят деца там??? Или децата ще са аванпост на операцията " превземи 13 то" ?

19.12 2013 в 15:17

Сигурно СЛЕД ремонт на сградата в центъра няма да има нежелаещи да седят там. Въпросът е, че въпросната сграда е в запуснато състояние от години и се нуждае спешно от ОСНОВЕН ремонт, за който никой не се наема да каже срок и отпусната сума, а и всички знаем района на Женския пазар колко е подходящ за деца.... Условията в момента са потресаващи! Хайде да не говорим какво е било преди 20 години на Баба и какво ще е след 20 години на Женския пазар... В момента децата са в безобразни условия, а данъкоплатците пък ще трябва да връщаме 2,2 млн лева на ЕС. Простичък е казуса.

19.12 2013 в 15:04

Към преждеругаещите: Аз съм завършила НГДЕК, като влязох в сградата на 12-то, минах през пребиваването ни в Музикалното и две или три години изкарах на улица "Баба". Така че с пълно право мога да ви попитам - Вие наистина ли искате децата Ви да учат на улица "Баба". Предоставянето на тази сграда тогава беше пълна подигравка с училището. Оставането на училището в нея го обрича на пълен крах. Аз лично не дадох на сина си да кандидатства там, основно поради местоположението. Ако настоящата сграда бъде добре ремонтирана, тя е в центъра и е стъпка в правилната посока. И това не е само мое мнение. Много от настоящите учители, включително и класната ми мислят така.

19.12 2013 в 14:38

Цитат "След преместването в кв. „Модерно предградие“ през 2011 г. се стигна до невъзможност да се запълни випуска. В годините, когато училищвто в беше в центъра на София, е имало по 10 кандидати за едно място, казаха още от гимназията."
И моят въпрос е: Ако 20 години след преместването на гимназията в Модерно се е стигнало до драстично намаляване на кандидатите - кой или какво е виновен/виновно?

Много смехотворна "статия" в стил жълта журналистика.

19.12 2013 в 13:18

Оффнюз, много тенденциозно... Кое е по-важно - истината или задругата на пръстена??? Впечатлителен е ентузиазмът, с който хора завършили гимназията работят за унищожаването й.
 
X