Класическата гимназия остава в центъра тази година

Александра Маркарян Последна промяна на 31 октомври 2013 в 14:37 2957 2

Сградата на 13 ОУ, където ще учат възпитаниците на Класичческата гимназия. Снимка: Сергей Антонов
Сградата на 13 ОУ, където ще учат възпитаниците на Класичческата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

 

Класическата гимназия остава в сградата на 13 ОУ за тази учебна година и няма да се връща в кв. "Модерно предградие".

Това обяви министърът на културата Петър Стоянович на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова и ръководството на училището.

Сградата се намира близо до Женския пазар. В нея се помещаваше закритото вече 13-о училище "Св. Св. Кирил и Методий".

В същото време досегашната сграда на НГДЕК - на ул. "Баба" в "Модерно предградие" се ремонтира с над 1 млн. лева по европейски проект, чието изпълнение се забави и това наложи преместването. Дали догодина учениците ще се върнат там ако не, какво ще стане със сградата, не е ясно.

„Едно от лицата на България, каквото е Класическата гимназия, няма как да бъде толкова отдалечено от столичния център. Подкрепям, допълнително намерих и много аргументи, тук, в една достатъчно добре запазена сграда, която се надявам догодина с общи усилия да бъде ремонтирана, тези ученици да бъдат тук", каза Стоянович.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова сградата в „Модерно предградие" може да бъде дадена на 33-а езикова гимназия: „Ние сме готови да предоставим трайно сградата на бившето 13-о училище на Класическата гимназия".

Класическата бе преместена в "Модерно предградие", след като бе изгонена от 12-о училище на централната улица "Иван Асен II".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2013 в 02:34

Сградата на Женския пазар продължава да е клозет за циганите от района. Намират се изпражнения и отвън и отвътре. По пътя към сградата стоят кордони от нелегално минали границата недокументирани пришълци, част от които вероятно престъпни елементи и дори терористи. Те често спират и закачат особено ученичките и само въпрос на време е да се случи нещастие с някое дете. Рисковете за здравето и сигурността са недопустимо високи докато кварталът и сградата не бъдат напълно реновирани. Нека чак тогава училището да бъде преместено тук!!!

31.10 2013 в 16:54

Класическата заслужава да е в центъра, в нормална сграда и в нормален квартал. Тия измишльотини са пълна отврат. Едно време пътувахме часове и ни нападаха кучета, докато се доберем до сградата на Баба. Сега - това ужасно място, пълно с тъмни субекти. Колко време ще се подиграват още с това училище?