Новият екоминистър: ЕК скоро ще отключи парите по „Околна среда“

OFFNews 28 юни 2014 в 16:13 2355 3

Станислав Анастасов

Имаме много сериозен напредък в ОП „Околна среда“ и по-точно в системите за управление и контрол. Това заяви пред Дарик новият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов.

В момента има спрени 465 млн. лева плащания от ЕК към общините и сме използвали още 150 млн. лева от национален фонд за авансови плащания. Но ЕК отчита напредъка ни и е въпрос на време тези средства да бъдат отключени.

Общините не трябва да политизират въпроса, тъй като програмите се управляват от няколко правителства и интересът е национален. В момента ни трябват тези пари, не трябва да търсим виновник, подчерта Анастасов.

По думите му парите може да бъдат отключени още до края на юли, тъй като тогава ще бъде представен първият сертификат с корекции на базата на установените грешки. При напредъка, който сме постигнали, това е съвсем логично да се случи, каза новият екоминистър.

По повод наблюдаването на язовирите в страната заради риска от наводнения Анастасов посочи, че в момента се освобождават обеми от 22 язовира.

Гледаме да поддържаме нива, които да задоволят всякакви нужди, тъй като освен от наводнения има риск и от засушаване, коментира той.
По думите му в момента няма информация за наводнения в страната.

Основният проблем на деретата в Добрич е преливането на коритата на сухите реки. Има регистър на потенциално опасните съоръжения и на тази база са издадени предписания за съответните категории язовири. Друг въпрос е дали предписанията се спазват. Това е отговорност на собствениците, подчерта Анастасов и призова всички собственици на язовири да не се оправдават с липса на средства за поддържане, защото последното бедствие ясно е показало, че мерките по спазване на предписанията са в пъти по-евтини от нанесените щети и от разходите за евакуация.

В момента има издадена заповед за картотекиране на сухите реки, тъй като досега те не са оценени като риск, а в същото време стават опасни при порой, каза екоминистърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!