МВФ прогнозира ръст и повече усвоени европари в България

OFFNews 13 юни 2014 в 10:39 2988 1

Продължаваме да прогнозираме умерено повишение в темпа на икономически растеж през 2014 г. в сравнение със слабия темп, наблюдаван миналата година, обусловено от засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове.

Това се казва в изявление на Мишел Шанън, ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) за България. В периода 6-11 юни 2014 г. мисия на МВФ бе на посещение в София за обсъждане с българските власти на икономическите прогнози и
политиките на правителството. 

В изявлението на Шанън се казва още, че прогнозата на Фонда е за оставане на високи нива на безработицата, но има очаквания за повишаване на заетостта. Като основни рискове в прогнозата се посочват вътрешната политическа несигурност върху темпа на реформите и инвестициите, както и продължаващата несигурност в перспективата за ключови търговски партньори от еврозоната. МВФ не може да отчете влиянието на "Южен поток" върху икономиката, тъй като все още не е ясно дали той ще бъде реализиран или не. 

"Неотдавнашните събития в Украйна и Русия се предвижда да имат ограничен ефект върху растежа по линия на търговските и инвестиционни канали, докато зависимостта от вноса на руски газ представлява потенциален риск. Времевата реализация на проекта за газопровода „Южен поток“ остава несигурна, а потенциалните ефекти от него за икономиката и заетостта се изключват от текущите прогнози", се казва в изявлението.

От МФВ прогнозират понижаване на потребителските цени, поради намаляващите цени на вноса, както и наличието на базови ефекти от намалението при административно определяните цени през предходната година и все още ограничената икономическа активност. През второто полугодие се очаква цените да се повишат слабо, тъй като ефектът от внесената отвън дефлация ще отслабне и растежът ще се ускори. 

Ниският държавен дълг и ограничените експозиции на капиталовите пазари продължават да защитават България от колебанията на международните пазари, отчитат още от Фонда.

Рисковете относно предвидените в държавния бюджет приходи тази година остават значителни, особено поради дефлацията. Същевременно е налице силен натиск от страна на разходите. Заложената цел за бюджетния дефицит от 1.8 процента от БВП за 2014 г. се изпълнява успешно, което задържа дефицита в рамките на законово установения лимит и подкрепя доверието във фискалната политика.

Правителството предприема административни мерки за постигането на тази цел. Ще бъде необходимо също така ограничаване на разходите, включително използването на планираните от правителството разходни буфери. Същевременно бюджетните разходи, финансирани от европейските фондове, трябва да бъдат изпълнени в пълен обем, което да позволи
усвояването на предоставените средства в рамките на предвидения график, както и трябва да продължи работата с Европейската комисия за навременното отпускане на замразените европейски фондове. По същия начин, своевременното приемане на законодателство за установяване на независим фискален съвет и на автоматични корективни механизми при отклонения от фискалните лимити би укрепило допълнително фискалната нормативна рамка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови