Тръгва процесът срещу Ратко Младич

Юлиан Христов 16 май 2012 в 10:03 1312 0

Ратко Младич, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Ратко Младич, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Процесът срещу Ратко Младич стартира днес в Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия в Хага. Бившият военен лидер на босненските сърби ще се изправи днес пред съда по обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Обвиненията са за престъпления по време на кампанията му за етническо прочистване и заради клането в Сребреница. Срещу 70-годишния Младич са отправени 11 обвинения, свързани с геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Обвиненията са във връзка с ролята му във войната в Босна и Херцеговина през 1992-1995 г., при която са убити 100 хиляди души и 2,2 милиона души остават без дом. Най-тежкото обвинение срещу него е, че е отговорен за избиването на 10 хил. цивилни по време на обсадата на Сараево.

Обинителната документация включва близо 28 хил. веществени доказателства. Сред тях има военни документи, декларации от правителството на босненските сърби, становища от експертизите на останките на жертвите от войната, лични вещи на Ратко Младич и различни видео материали.

Младич бе арестуван на 26 май 2011 г. в Сърбия, след като близо 16 години се ,криваше от правосъдието.

През юни миналата година Младич се появи за първи път в съда, изглеждайки болен и отслабнал. Той пледира невинен по отправените му обвинения.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки