Дете гледано в краварник

Александра Маркарян 15 март 2012 в 14:18 2287 0

Снимка: politico.ie
Снимка: politico.ie

Двегодишно момченце, отглеждано в краварник при много лоши условия, спасиха социални работници. За случая съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Сигналът по случая е бил подаден на Националната телефонна линия за деца 116 111 през февруари. Координаторите веднага задействали случая. Проверка на социални работници установила, че майката, детето и мъжът - предполагаем баща на детето, живеят в обора и спят в сламата при животните.

Служителите отвели детето с мотив, че семейството не е в състояние на осигури подходящи условия за отглеждането му. Момченцето е под полицейска закрила, а в последствие е настанено в дом за медико-социални грижи за деца.

Според специалистите, пренебрегването на потребностите на дете в такава възраст може да има много тежки последици - трудности в установяването на доверие, забавено езиково развитие, липса на социални умения.

През февруари на тел. 116 111 са постъпили 6247 повиквания. Проведените консултации са 1179.

Основният процент обаждания са от деца и юноши - 83%. Обажданията от тийнейджъри са 76%. Втората група хора, които се обаждат, са родителите и други възрастни, които търсят информация или помощ, свързани с проблем с дете.

13 са подадените през февруари сигнали в отделите "Закрила на детето". От тях 8 са свързани с насилие - физическо или психическо, над деца, 4 – с неглижиране и 1 – с просия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови