7 фолклорни състава събират пари за онкоболна майка

Виктория Викторова 30 март 2012 в 16:30 1753 0

Фолклорът е сред силите на Пасарел. Снимка: Жоро Донечки
Фолклорът е сред силите на Пасарел. Снимка: Жоро Донечки
7 фолклорни състава се събират в софийското село Пасарел тази неделя в помощ на 42-годишната майка на три деца Марияна Бельова. Жената се бори с тежко онкобологично заболяване, но семейството й няма средства за наложителната втора операция. Марияна е омъжена, две от трите й деца са големи и именно те се сменят със съпруга й при „дежурствата“, необходими за грижите за нея. Третото й дете обаче е едва 2-годишно, заради което кметицата на село Долни Пасарел Наталия Атанасова и съселяните на Марияна намират като изключително важна мисията за спасяване живота на жената. Тази неделя, 1 април 2012 г., в помощ на Марияна 7 танцови и певчески състава ще съберат на площада на село Пасарел всички желаещи да помогнат на семейството, заедно с тези, които са просто любители на фолклора и забавата. За благородното начинание сигнализира потребителят на форума на OFFRoad-Bulgaria.com Жоро Донечки.

Състоянието на Марияна е изключително тежко, 15 дни след гинекологичната операция, целяща да я излекува от онкологичното й заболяване. Жената обаче развила и проблеми с черния дроб и в момента се лекува вкъщи. Конците от операцията са свалени, сменят се катетри и други консумативи, извозва се до болничното заведение два пъти седмично за контролни прегледи.

Изчакването за следващата операция от една страна е заради финансовото затруднение на семейството, а от друга – защото според лекарите Марияна е твърде изтощена и не е сигурно дали организмът й ще издържи подобна тежка интервенция, ако тя бъде направена веднага.

„Досега събрахме 270 лева с поставяне на кутии в кметството и в три магазина в селото, колкото и да се срамуваше и да се дърпаше в началото съпругът на Марияна“, заяви пред OFFNews.bg кметицата Наталия Александрова. Събраните досега средства са натрупани едва за седмица с минимално разгласяване на случая. Сега обаче, по сведения на мъжа на Марияна, са нужни 800 лева, които кметицата и нейните съветници се надяват да съберат в неделя.

По време на своеобразния фестивал ще има поставени 4 кутии за дарения, където всеки може да пуска колкото сметне за добре и колкото прецени за необходимо. Също така ще има официално „назначени“ деца, които ще се разхождат из публиката и ще съдействат при събирането на парите. „Ако се съберат повече от предвидените пари, а това ще се разбере на следващата сутрин, когато със съветниците ще отворим официално кутиите, ще се прецени какво да се прави с останалите пари – или ще бъдат давани периодично на семейството, защото едва ли „битката“ ще свърши отведнъж, или ще мислим за какво да ги оползотворим“, каза Александрова, като гарантира, че целият процес по събирането и оползотворяването на парите ще бъде ясен и прозрачен. В самия концерт участие ще вземат ЦДГ 182 "Пчелица" - с. Пасарел, 202 ОУ "Христо Ботев" - с. Пасарел, танцов състав при читалище "Просвета" - с. Пасарел, танцов състав при читалище "Заря" - с. Кокаляне, танцов състав "Пасарелци", танцов състав "Деликанлии" и танцов състав "Жар“.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови