Министри реформатори на крака при главния прокурор

Владислава Тричкова 17 юли 2015 в 13:26 8083 3

Снимка БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и здравният министър Петър Москов се срещнаха днес с главния прокурор Сотир Цацаров. След тях в 14.15 часа е планирана среща на Христо Иванов с Цацаров.  

"Не трябва да допуснем напрежението и медийните интерпретации и общуване между нас като политици от правителството и мнозинството и главния прокурор да попречи на сериозния диалог за съдебната реформа. Сериозните професионалисти и сериозните хора не разговарят един с друг чрез медиите особено при очевиден риск това да попречи на много по-важни обществени проблеми, каквато е конституционната промяна и съдебната реформа", коментира след срещата с Цацаров Радан Кънев.   

Срещата между тримата започна в 12:00 часа и продължи близо час. 

Кънев определи разговора като "доста оптимистичен". "На първо място се съгласихме, че разговорите за конституционните промени вече са изцяло на политическа плоскост. Професионалният разговор е проведен, а прокуратурата е представила своето професионално виждане, което включва категорична подкрепа на идеята за разделяне на ВСС, на прекия избор на магистрати, както и на голяма част на другите предложени конституционни промени", коментира той. 

Кънев е категоричен, че оттук нататък прокуратурата не е участник в политическия разговор и задачата за събирането на мнозинство в пленарна зала, където ще се гласуват промени в Конституцията, не е работа на главния прокурор. За да бъдат приети промените в основния закон са необходими поне 160 гласа "за". Радан Кънев и Петър Москов обаче имат по-висока цел и тя е поне 180 положителни гласа. 

Кънев е категоричен, че съдебната реформа е национален приоритет, а Москов е сигурен, че "дотук събираме по-скоро подкрепа отколкото явни негативи". 

По време на срещата Цацаров е потвърдил, че застава зад всички важни текстове за промяна в Конституцията, а според Кънев обща воля българската прокуратура да се реформира има. 

"Има и едно много откровено отношение от страна на Цацаров, който отчита недостатъчната реформираност на българската прокуратура. Така че в тези части на проектозакона за съдебната власт няма разминаване. Има по други текстове, които са с чисто професионален характер, предприели сме диалог", допълни съпредседателят на Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!