Плевнелиев: Служебното правителство показа характер и защити националния интерес

Юлиан Христов 10 ноември 2014 в 11:17 3329 4

Снимка OFFNews

"Поздравявам служебното правителство, че за първи път в годините на прехода прояви характер, отстоявайки националната позиция".

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчета за свършеното от назначеното от него служебно правителство с премиер Георги Близнашки.

Президентът смята, че служебното правителство е заело твърда позиция след изказването на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който нападна военния министър Велизар Шаламанов и стратегията "Визия 2020", където политиката на Русия в конфликта с Украйна беше обявена за заплаха за националната сигурност на България.

Според държавния глава подобна реакция на българско правителство не е имало и през 2007 година, когато страната ни беше посочена от руски дипломат за "троянския кон" на Русия в ЕС и властите в България замълчали удобно.

Твърда позиция е заело правителството и по отношение на проекта "Южен поток", по който предходното правителтво "говореше есто, на партньорите а се е правеше друго", като е допуснато и руската енергийна компания "Газпром" да влияе пряко върху законодателната дейност на България. „Криеха за болестта „Син език“ по животните, а служебното правителство констатира с особена тревога, още от ден първи, че заразата вече е обхванала много региони на страната“, каза още президентът.  

Държавният глава смята, че кабинетът "Близнашки" е управлявал страната в годината с най-много кризи след Втората световна война и след тежко наследство от кабинета "Орешарски".

„Преди малко повече от 3 месеца от тук започна пътят на служебното правителство на Близнашки. То пое нелеката задача да гарантира финансова стабилност, да възстанови социалния диалог между държавата и институциите. Пет правителства и три парламента се смениха за 3 години“, заяви държаният глава.

По думите му служебното правителство се справило със задачата да организира плавен преход към ново правителство и с провеждането на изборите.

„Точно 3 месеца и един ден управление приключихме работа. От първият ден се сблъскахме със сериозни предизвикателства. Тежките проблеми, които наследихме направиха ясно едно – това правителство нямаше как да ограничи функциите си само в организирането на честни и прозрачни избори. Работихме посветено, открито, честно и прозрачно. Оттегляме се с достойнство и чувство за изпълнен дълг“, заяви проф. Георги Близнашки.

„Две програми бяха спрени, а други три бяха поставени под заплахата да бъдат прекратени. От тази гледна точка, надграждането е очевидно, тъй като ние поехме един огромен риск, като заделихме едни 750 милиона лева от бюджета, за да възстановим плащанията по двете спрени програми. Влязохме в един интензивен диалог с ЕК, който водеше най-вече Илияна Цанова“, заяви проф. Близнашки. Той подчерта, че фактът е на лице – двете спрени програми са възобновени.

„Рискът, който поехме с тези плащания се оказа оправдан. Министърът на финансите Румен Порожанов като истински магьосник успяваше да осигури необходимите ни оскъдни средства, за да решаваме едни или други проблеми. Ще дойдат и средствата по другата програма „Регионално развитие“, допълни проф. Близнашки. Той бе категоричен, че служебното правителство се е справило неочаквано добре, защото е съумяло да въведе едни плоски финансови корекции, които да вдъхнат увереност и да създадат сигурност в нашите взаимоотношения с ЕК. „Предприеха се институционални промени, въобще се направи твърде много в тази посока. Дано следващите след нас продължат по възходяща линия, защото действително в страната предстоят да постъпят твърде много средства“, каза още проф. Георги Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!