Маргарита Попова: Това, което правосъдният министър иска, няма как да се случи през 2015 г.

OFFNews 21 януари 2015 в 14:39 2648 2

Плановете на министъра на правосъдието с предлаганата от него актуализирана стратегия за реформа в съдебната система няма как да се случат през 2015 година. 

Това мнение изрази вицепрезидентът Маргарита Попова, която заедно с президента Росен Плевнелиев направи отчет на работата си за миналата година. По думите ѝ: "Това, което сега се предлага, е повече план за действие, ориентиран в един седемгодишен период. Така че няма как, това което прави като заявка правосъдният министър, да се случи през 2015 година".

Попова припомни, че е работила върху стратегията при първото правителство на Бойко Борисов, в което тя беше правосъден министър. Попова смята, че българите все още нямат доверие в системата, а то нямало да се върне със структурни и кадрови промени.

"Струва ми се, че трябва да се въздържаме от непрекъснати структури формули и структурни промени, да обърнем внимание повече на подхода за решаване на делата. От това страдат хората. Как се събират доказателствата, какъв е подходът за оценка на доказателствения материал и в какво реално време се случва това", каза Попова и обясни, че "качеството на продукта, който съдебната система дава" ѝ липсва. 

Тя смята, че са нужни и промени в Министерството на правосъдието "за консолидацията и добрата работа на разследващите полицаи", които събират доказателства и ги предават на прокуратурата. 

Маргарита Попова все отношение и по въпроса с бежанците. Тя смята, че европейската солидарност "трябва да заслужи името си".

Време е нашите политики и управляващите да обърнат много сериозно внимание на социалната тема, на това какъв е халът на българския народ и на голяма част от него. Хората живеят бедно. Би ми се искало през 2015 година тази социална чувствителност да бъде много по-ясно изразена от всички власти в държавата. „Нека сложим ръцете си на пулса на времето и да чуем хората, като преди това им кажем защо България е най-бедната държава в ЕС след 25 години преход. Хората питат, отговор обаче няма. 

"Когато България, Кипър, Италия, Гърция и Малта поставят въпроса за това, че е нужно да се намери добрият модел за интеграция и за посрещане на хората, които имат нужда от закрила, европейската солидарност, като че ли някак си се отдръпва назад и я няма. Имаме нужда от истинска европейска солидарност и да се намери формулата, според която да се знае какви точно потоци и колко брой бежанци са в състояние са готови да приемат, за да гарантират интеграцията", каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!