Категорично: Реформаторите няма да подкрепят национализацията на пенсиите

Ивайло Анев 17 декември 2014 в 12:41 3429 18

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев заяви днес, че ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт са осигурили мнозинство  за промените в пенсионния модел, но Реформаторите категорично няма да подкрепят проемните при гласуване в зала.

Вчера депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене бюджета за догодина. Така от 1 януари влизат в сила и новите правила за пенсиониране. Пенсионната възраст няма да се вдига, стажът ще нараства с по 4 месеца годишно. Родените след 31 декември 1959 г. ще могат да избират къде да се осигуряват допълнително (но задължително) за втора пенсия – в НОИ или в частен фонд. 

Според Танев задължително трябва да бъде направена оценка на въздействието на тази промяна и какви са последствията.

Той обясни, че след заседанието на бюджетната комисия са се събрали и са решили да гласуват "против" замразяването. От РБ ще направят всичко възможно промените да не се гледат в пленарна зала.

"Надяваме се през следващите дни да направим ефективен диалог с нашите колеги и да изясним позициите, но се надявам да не се стигне до толкова сериозни промени, които са се случат без необходимия дебат и без оценка. Надяваме се да постигнем консенсус с партньорите ни от ГЕРБ. Към настоящия момент не е необходимо това да се случва, защото тези промени нямат пряко отражение към бюджет за 2015", коментира Танев.

„Странен е начинът за промени в такъв кратък срок. В тази сериозна криза се надявам да преодолеем проблемите с диалог. Лошото обаче е, че решенията се вземат извън рамките на добрия диалог, който имахме до момента“, заяви в кулоарите на НС съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

След среща на реформаторите с представители на пенсионни фондове, политиците са били информирани, че промените в пенсионната реформа могат да доведат до сериозни сътресения на капиталовия пазар и до обезценяване на спестовните сметки.

Найден Зеленогорски от РБ добави, че на срещата с КНСБ никой не ги е информирал за готвените промени.

Председателят на Асоциацията на пенсионните фондове, Никола Абаджиев изрази опасения, че социалният модел може да се взриви. Той поиска повече информация за състоянието на пенсионните фондове, както и данни за това, какви ще са ползите за хората, ако бъдат въведени въпросните промени.

По думите на Абаджиев, ако въпросните 7 млрд. лв. се влеят в НОИ, хората реално няма да могат да разполагат свободно с парите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!