Борисов вече е песимист за оздравяването на КТБ, ще оттегли проекта

Нели Чолашка 31 октомври 2014 в 11:49 1863 8

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил до тази сутрин оптимист за спасяването на КТБ, но вече не е и ще поиска от своите депутати да оттеглят проекта за оздравяване на банката.

Той обяви това от трибуната на парламента след изказването на управителя на БНБ Иван Искров.

"До сутринта имах някаква надежда, че има шанс и да се оздрави банката. От това, което прочете сега г-н Искров (Искров прочете офертата на консорциум за оздравяване на КТБ), то неслучайно събуди смеха и на лявата, и на дясната част на залата...

Те всъщност ни предлагат ние да си извадим от бюджета 2.5 млрд. лв., ама ние и сега ги имаме във фонда за гарантиране, можем да започнем да изплащаме, така като е по закон, да спазим сега действащия закон, виновните да си понесат отговорност и после, ако иска някой да дойде да купува активи, има куп мероприятия, които това го позволяват", обясни Борисов.

Той уточни, че ГЕРБ е имал добри намерения с опита да оздрави КТБ, но той си е дал сметка, че с този опит могат да вкарат държавата в рецесия.

"Ако БНБ си беше на мястото, нейният надзор, това нямаше да се случи. По време на управлението на ГЕРБ беше най-тежката криза в света, ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление, проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, ни изправя пред ситуация, която г-н Искров не пожела да каже – колко пари ще ни струва единия или другия вариант”, коментира още Борисов.

По думите му управителят на БНБ Иван Искров е направил опит да вмени на партиите отговорности, които не са техни и то при ситуация на "крехък мир" между тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови