Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шефът на НСО подаде оставка (обновена)

Юлиан Христов 27 февруари 2014 в 15:46 14522 9

Шефът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Тодор Коджейков е подал оставка. Новината беше потвърдена пред OFFNews от прессекретаря на президента Мария Иванова. 

За момента причините за оставката на генерала не са ясни. 

Шефът на НСО се назначава с указ от президента по предложение на Министерския съвет. Коджейков, който беше личен охранител на Бойко Борисов, пое поста при служебния кабинет на Марин Райков. Именно, защото е приближен на Борисов, смяната му беше очаквана.

За момента обаче не са ясни мотивите, с които генералът е напуснал поста си. Коджейков и пресаташето му не отговарят на телефонни обаждания.

Информацията беше оповестена първоначално от в. "Сега". Според изданието оставката е връчена още в сряда. Сред служителите в НСО обаче информацията не е била оповестена. 

Заедно с Коджейков службата напуска и неговият заместник полк. Калин Иванов. Не е ясно кой ще поеме НСО, докато службата се оглави от постоянен началник. 

Новината за оставката на Коджейков дойде в момента, в който при президента се провеждат политически консултации с ГЕРБ.

По-късно пред журналисти президентът Росен Плевнелиев потвърди за оставката. По думите на държавния глава мотивите за напускането на Коджейков били лични. „Имам информация, че мотивите са изцяло лични. Ще отнеме малко време, има процедура”, каза Плевнелиев.

Именно в мандата на Коджейков НСО допусна един от най-сериозните си пробиви в сигурността с нападението над Ахмед Доган. Заради инцидента беше уволнен шефът на авангарда на Доган полк. Георги Райков, който обаче година по-късно беше възстановен на работа от съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews