Рязко застудяване с бурен вятър, дъжд и сняг от днес (обновена)

OFFNews 06 февруари 2015 в 07:35 5782 2

От днес започва сериозно захлаждане на времето, ще валят дъжд и сняг, ще има силен вятър. В цялата страна е обявен жълт код заради проливни дъждове и силен вятър, с изключение на Смолян, където кодът е оранжев, предупреждава НИМХ-БАН.

Ще започне да вали в Западна България. След обяд валежите ще обхванат и Централна България, а в Рило-Родопската област те ще се усилят. В Северозападна България дъждът ще премине в сняг. Ще духа силен, на места до бурен източен вятър, който вечерта ще отслабне, ще се ориентира от север-североизток и с него ще започне да прониква по-студен въздух. В Източните Родопи и по долината на Струма и Места вятърът ще е от юг.

Очакваното количество за денонощието е 30-40 л/кв.м.

В дванадесет области за днес е обявен жълт код за сняг и за вятър: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Там ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с. Ще вали сняг, по-обилен в следобедните часове. Ще се образува снежна покривка и ще има условия за навявания и снежни виелици.

В седем области за днес е обявен жълт код за вятър: Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Стара Загора. Там ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с с пулсации до 22-25 м/с.

В четири области е обявен жълт код за вятър и дъжд: Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. Ще има валежи, след обяд интензивни, очаквано количество 20-30 л/кв.м.

В четири области за днес е обявен жълт код за дъжд: София – област, София, Перник и Кюстендил.

Министерството на околната среда и водите обяви, че е обявен оранжев код (риск за тревога) за река Тунджа при Елхово и за Мочурица при Воденичане. Жълт код (предупреждение) е обявен за Тунджа при Ямбол и за Мочурица при Чарда.

Жълт код е обявен и за р. Марица при Пловдив, Първомай, Харманли и за р. Сазлийка при Гълъбово.

Жълт код е обявен и за Черна река при Смолян, за Елховска река при Рудозем, Ардино, Арда при Долно Черковище и Златоград.

Максималните температури ще са в широки граници – от около 2° в Северозападна България до 12° в крайните южни райони. През нощта валежи ще има вече и в Източна България, като в по-голямата част от Северна България и по високите западни полета ще вали сняг и ще има условия за снежни виелици и навявания.

Над планините ще бъде облачно в масивите от Западна и Централна България с валежи от сняг, под около 1400 метра и в Родопите от дъжд и сняг. Вятърът ще е силен и бурен от юг-югоизток, като през нощта срещу събота ще отслабне малко и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра 4-5°, на 2000 метра около 1°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно със силен и бурен източен вятър. Валежи ще има чак през нощта срещу събота. Максимални температури 6-8°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морета сутринта ще бъде около 3 бала, но през деня ще се усилва и вечерта ще е 4-5 бала.

Всеки ден от събота до сряда, 11 февруари, включително ще вали сняг.

В събота температурите ще са между 0 и 4 градуса, в неделя - минус 3 до 4 над нулата. В понеделник минималната температура ще остане минус 3, но максималната ще е едва 1 градус. Във вторник и сряда ще е още по-студено, с максимални отрицателни температури - минус 2 във вторник, минус 3 в сряда. Минималните ще паднат съответно до минус 7 и минус 9 градуса.

В четвъртък валежите ще спрат, а температурите слабо ще се повишат до минус 7 минимална и плюс 1 максимална.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!