КАТ вади всички камери по Великден

Юлиан Христов 14 април 2014 в 10:42 2380 1

Заради дългата поредица от почивни дни пътните полицаи ще бъдат въоръжени с всичката налична техника за контрол на пътя. 

МВР ще извади всички камери и радари по пътищата.

Акцията съвпада с контролната операция, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/, която продължава до 20 април. От 14 април ще има засилен контрол по спазването на ограниченията за максимална скорост.

Освен за превишаване на скоростта, пътните полицаи ще проверяват и валидността на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилите.

По време на Великденските празници се очаква интензивен трафик на изходните и входните артерии на големите градове в страната, както и на граничните контролни пунктове. 

От КАТ София очакват задръствания и колони на излизане от столицата, за което ще бъде създадена специална организация на движението с регулировчици и осигуряване на зелена вълна. 

За да няма колони от автомобили, ще се забрани движението на камиони още в късния следобед в четвъртък, а забраната ще е валидна до 21.00 ч.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещани във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Голям процент от тежките пътни инциденти в България, при които има жертви и пострадали, са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост. Именно този тип нарушения продължават да са с най-голям дял сред катастрофите по вина на водачите - 2522 (37.34%) от тежките ПТП, при които са загинали 287 (49.74%) и са ранени 3294 (38.82%) души.

По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз, където броят на загиналите при инциденти, възникнали в резултат на движение с несъобразена или превишена скорост, представлява 30% от общия брои на загиналите при ПТП.

Тенденцията в България показва спад в броя на загиналите на пътя. Статистиката на КАТ за първите месеци от годината обаче не са обнадеждаващи. През първите три месеца на 2014 година загиналите са 131, а за същия период през 2013 – едва 100.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!