ВСС отказа да образува дисциплинарки срещу градския прокурор на София и негова подчинена

OFFNews 30 ноември 2015 в 17:01 4447 5

ВСС отказа да образува дисциплинарки срещу градския прокурор на София и негова подчинена

Снимка БГНЕС, архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарни производства срещу градския прокурор Христо Динев и подчинената му Боряна Бецова от Софийска градска прокуратура (СГП). Искането за дисципинарки бяха направени от правосъдния министър Христо Иванов спряното производство срещу бившия министър на инвестиционното проектиране в кабинета "Орешарски" Иван Данов. Дебатът по предложенията на министъра се проведе публично по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.

Двете предложения бяха отхвърлени с 16 гласа "за", един "против" и 6 "въздържали се", съобщава "Правен свят".

Главният прокурор Сотир Цацарв заподозря, че предложенията на министъра са внесени нарочно в деня, в който прокурор Бецова се явява по първото заседание по делото срещу Христо Бисеров. Той не прие аргумента на министъра, че е чакал някой друг орган да внесе такива предложения. Той подкрепи мотивите на гласувалите против за това, че твърденията на Христо Иванов се базират единствено на материали в медиите. Цацаров изрази съмнение, че Иванов има интерес и като подписал сигнала срещу Данов като част от "Протестна мрежа" заедно с Ивет Добромирова, Антоанета Цонева, Асен Генов и други.

"Прокурор Бецова не е толкова черна, колкото си мислите. Ако не защитя всичките си прокурори, по-добре да си тръгна, но ще ви доставя удоволствие и няма да го направя. Нямаше да бъде толкова емоционален, ако прокурор Бецова не беше днес в съдебната зала. На ваше място бих се срамувал от това, което съм направил", каза главният прокурор.

Разследването срещу Данов започна по сигнал за източването на помощи за безработни, които министърът получавал във Франция, при положение че в България е имал работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови