Лозан Панов помоли премиерът да каже от кого е получил sms-а

Председателят на ВКС се извини на Димитър Узунов

OFFNews 04 февруари 2016 в 10:48 6066 20

Лозан Панов помоли премиерът да каже от кого е получил sms-а

Снимка БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се извини на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов в началото на днешното заседание и помоли премиерът Бойко Борисов да каже от кого е получил sms-а.

"Ако по някакъв начин съм засегнал Димитър Узунов, като го призовах да предостави разпечатка, искрено се надявам, с разпечатката, която е изпратил, и с моето извинение, този казус да приключи”, каза Панов на заседанието на кадровиците.

Двамата влязоха в конфликт след бързото решение на ВСС да свали от поста ѝ Соня Найденова, като представляващ ВСС. На нейно място без всякакви мотиви беше избран Димитър Узунов, който е един от заподозрените, че информира премиера Бойко Борисов в реално време какво се случва в съвета. Узунов е и един от героите в разговорите между "двете каки", като той е посочен от тях като човека на Борисов във ВСС.

В отговор Димитър Узунов показа писмо от мобилен оператор, според което той не е получавал или пращал sms-и в периода, в който Панов получи съобщение от премиера.

Пред колегите си във ВСС днес Панов заяви, че въпросът не е до имиджа на Димитър Узунов, а до този на ВСС. „Действията по разкриването на истината кой е изпратил въпросния sms има значение за независимостта на ВСС”, каза той. Председателят на ВКС посочи отново, че ако не се разкрие истината това означава, че всички са в кюпа и всички са маскари, а това не е така. „Ето защо смятам, че този, който изпрати sms-а трябва да понесе своята отговорност. Смятам, че това е важно, защото касае независимостта на съдебната система”, каза още Панов, цитиран от БГНЕС.

Той отправи задочна молба до Борисов: „Г-н премиер, моля ви, помогнете ни. Ценя високо вашето желание и изразена позиция, че ще внесете и ще съдействате за бързото приемане на законопроектите, свързани със съдебната система. Смятам обаче, че в тази ситуация, моля ви да разкриете истината кой ви изпрати съобщението”, каза Панов. Отново обръщайки се към премиера той посочи, че с това действие Борисов ще докаже, че наистина държи на независимостта на съдебната система и авторитета на институциите.

„С разкриване на истината ще спечели държавника Борисов и то много”, каза Панов. Димитър Узунов бе кратък като каза, че приема извинението на Лозан Панов. 

До момента версията на премиера е, че съобщението му е пратено от негов сътрудник. По-късно в задочния диалог се включи и Яне Янев, съветник на Борисов, който пък каза, че той е пратил sms-а, който преди това е получил от човек от администрацията на ВСС. До момента и двамата не са посочили име.

Подобно искане до премиера отправи и Съюзът на съдиите в България. С отворено писмо те поискаха съветникът на Борисов Яне Янев да обяви кой му е пратил sms-а, както той твърди. В писмото се посочва още, че премиерът трябва да излезе с позиция, с която да потвърди или отхвърли своята съпричастност към действията на Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!