Делото "Хитрино" пред провал, ВСС проверява следователи

OFFNews 24 март 2017 в 07:14 5339 1

Снимка Архив

Разследването по делото за трагедията в Хитрино на практика е провалено. Това става ясно от сигнал на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов до Испектората на Висшия съдебен съвет. Документът е внесен на 14 март, научи OFFNews от ВСС. 

Трагичният инцидент с взривените цистерни на гара Хитрино, който взе човешки жертви и остави много хора без дом, стана на 10 декември миналата година. Десет дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров командирова заместника си Сарафов да организира разследването. "И да осигуря постоянно присъствие на следователи на място в Шумен и Хитрино до отпадане на необходимостта от това по преценка на наблюдаващия прокурор", става ясно от сигнала на Сарафов до главния инспектор към ВСС Теодора Точкова. 

Всъщност именно "ежедневни оплаквания" на наблюдаващия прокурор Маргарита Георгиева стават причина за намесата на Сарафов. От тях се разбира, че командированите в Шумен следователи от НСлС са липсвали и така "не можеше да се осигури ритмичност" за огледи, събиране на доказателства, разпити на свидетели и др. неотлолжни следствени действия. 

"Липса на каквато и да било инициатива и адекватна професионална ангажираност от страна на следователите, предвид националната трагедия и широкия обществен отзвук на случилото се, цитира оплакванията на Георгиева зам.-главният прокурор Сарафов. В превод - докато хората не можеха да стигнат до домовете си и ходеха с придружител да видят какво е останало от живота им и да нахранят животните си, разследващите не са си давали много зор, когато изобщо са били на мястото на трагедията да работят. 

И още - първоначалните огледи на катастрофата за събиране на горещи доказателства са били извършени от следователи от Следствения отдел към Окръжна прокуратура в Шумен, а не от Националната следствена служба, както би трябвало според Наказателно-процесуалния кодекс. Според Сарафов директорът на НСлС Евгени Диков не е създал необходимата организация. 

Краткото време за събиране на доказателства - докато районът се разчиства от дерайлирате вогони, принуждава наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура-Шумен Маргарита Георгиева (в момента окръжен прокурор на Шумен) да възложи на свои колеги – некомпетентни по закон, да извършат огледи на местопроизшествието. А след това със задна дата „да възложи“ отделни огледи на следователи от НСлС, за да официализира извършените процесуално-следствени действия. Което само по себе си е нарушение на закона.

Сарафов пише още: "От няколкото проведени при главния прокурор съвещания с ръководството на НСлС - директорът Диков и неговите заместници Лъчезар Пенев и Кънчо Митов, останах с дълбокото впечатление, че зам.директорът Пенев е в извънпроцесуални и нерегламентирани отношения с управителя на търговско дружество "Булмаркет" Станко Станков, което е собственик на дерайлиралия влак

Със сигнала си до Инспектората на ВСС Сарафов иска проверка, "при която да се установи дали с действията, респ. бездействието си, директорът на НСлС г-н Евгени Диков и следователите от НСлС, на които е възложено разследването, са нарушили служебните си задължения и са създали предпоставки за опорочаване на процесуално-следствени действия по наказателно производство с изключително висок обществен интерес". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14344

1

Nibble

24.03 2017 в 10:59

ВСС .... какво ще им "проверява"....? Сигурно анална проба ще им вземат.....