Наследници на загиналите в Хитрино завеждат искове за над 10 млн. лв.

OFFNews 20 март 2017 в 15:17 3166 0

Наследници на загиналите в Хитрино завеждат искове за над 10 млн. лв.

Искове за над 10 млн. лв. ще заведат наследниците на починалите и тежко пострадалите при инцидента в Хитрино, съобщи адвокатът Николай Димитров. 

"Днес в Софийския градски съд ще бъдат внесени първата част от исковите молби, които са общо за 6 млн. лв. Предстои внасянето на още искови молби, като общата сума ще надхвърли 10 млн. лв.", казва адвокат Димитров, цитиран от БТА и "Правен свят". 

В исковите молби се твърди, че причините за настъпилото събитие са високата скорост на композицията от около 80 км/ч, въпреки че входният светофар по скоростната сигнализация е сочел, че същата следва да навлезе в гарата със скорост не повече от 40 км/ч, което се дължи на комплексни неизпълнения на задължения на служители на двете предприятия ответници - "Булмаркет ДМ" ЕООД и на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, за съвместно обезпечаване на безопасността на осъществявания от "Булмаркет рейл карго" ЕООД превоз през въпросния ден, както и поради влошеното състояние на железопътната инфраструктура.

Като страна по делото ще бъде привлечена и Изпълнителната агенция "Железопътна администрация", която е дала лиценз на превозвача "Булмаркет Рейл Карго" ЕООД. 

Преди време омбудсманът Мая Манолова съобщи, че нейно проучване е установило, че фирмата превозвач "Бурмаркет рейл карго" няма застраховка гражданска отговорност, а такава и то само за 100 000 лв. има дружеството-майка "Булмаркет ДМ".

Междувременно днес беше възстановено движението на още две железопътни линии през гара Хитрино. До момента за ремонта са вложени 200 000 лева. До края на деня ще бъде пуснато движението по ремонтираните линии, съобщава БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови