Тръмп не изключва "голям конфликт" със Северна Корея

ОFFNews 28 април 2017 в 13:14 3483 4

Снимка Wikimedia Commons

Американският президент Доналд Тръмп каза, че е възможно да се стигне до голям конфликт със Северна Корея заради ядрените и ракетните й програми, но заяви, че предпочита спорът да се реши по дипломатически път, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Има възможност в крайна сметка да влезем в голям, голям конфликт със Северна Корея. Напълно", каза Тръмп в интервю за Ройтерс преди навършването на 100 дни от началото на неговото президентство утре.

Той все пак заяви, че иска мирно да реши кризата, която тормози няколко американски президенти. Тръмп и неговото правителство наблягат на този подход, като подготвят различни нови икономически санкции и същевременно не изключват военния вариант.

"Много бихме искали да уредим нещата по дипломатически път, но това е доста трудно", каза той.
По думите му Северна Корея е най-голямото му глобално предизвикателство.

Тръмп похвали китайския президент Си Цзинпин за съдействието на Пекин в опитите за обуздаване на Северна Корея. Двамата лидери се срещнаха във Флорида този месец.

"Вярвам, че той полага сериозни усилия. Със сигурност не иска да има размирици и смърт. Не иска да вижда това. Той е добър човек", каза Тръмп.

Според него китайският президент "би искал да може да направи нещо, вероятно е възможно да не може".
Тръмп отхвърли идеята на тайванската президентка Цай Ингвен за нов телефонен разговор между него и нея, като каза, че не иска да създава проблеми на Си в момент, когато Китай, изглежда, помага в усилията за обуздаване на Северна Корея.

Тръмп каза, че иска Южна Корея да плати за американската система за противоракетна отбрана ТААД, която според него струва около 1 милиард долара.

Той заяви, че възнамерява да предоговори или да прекрати споразумението на САЩ за свободна търговия с Южна Корея заради значителния търговски дефицит със Сеул.

Тръмп каза, че обмисля да добави посещения в Израел и Саудитска Арабия към пътуването си в Европа следващия месец, като подчерта, че иска да бъде постигнат мир между израелците и палестинците.

Той се оплака, че Саудитска Арабия не се отнася справедливо към САЩ и че Вашингтон губи "огромно количество пари", за да защитава кралството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

28.04 2017 в 13:30

Очевидно, Сирия е прага на войната с Русия, Северна Корея е прага на войната с Китай. Американците правят каквото правят и след това почват да забъркват планове за следващия военен конфликт. След като Обонго беше първия щатски президент, който изкара всеки един ден от двата си мандата във война, нещо което не беше постигано дори и от най-милитаристично настроени републикански президенти.
Тръмп очевидно е по безскрупулен лъжец и от мургавия си предшественик.....