Македонският вътрешен министър подава оставка, над 100 ранени при сблъсъците в Скопие (видео)

Георги Савчев 28 април 2017 в 19:02 12197 3

Нападателите влачат за косата депутата от СДСМ Радмила Шекеринска

Служебният министър на вътрешните работи в Македония Агим Нухиу осъди насилието в парламента и поиска от албанската партия, която го излъчи за поста, да му разреши да подаде оставка.

Чувствам морална отговорност за това, че за тези 4 месеца, през които оглавявам министерството, не успях да отстраня влиянието на политиката в ръководните структури на МВР и затова искам да се оттегля от поста, каза Нихиу на брифинг днес.

Той подчерта, че част от структурите в македонското МВР не са си свършили работата и ще трябва да понесат отговорност. Нухиу посочи и конкретно име - шефа на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков, който е приближен до бившите управляващи от ВМРО-ДПМНЕ.

От момента на ескалация, та чак до 20 ч. не можах да се свържа с Чавков - не ми отговаряше на позвъняванията по телефона, лично го търсих и в Оперативния щаб, обясни Нухиу.

Действително снощи - в продължение на часове - нито полицията, нито специалните части не се намесиха при ескалацията на напрежението в парламента.

По последни данни ранените са над 100. 70 граждани, 22 полицаи и 3 депутати са потърсили снощи лекарска помощ в болниците в Скопие. Допълнително 7 души са лекувани в казармата "Гьорче Петров".

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев заяви на пресконференция днес, че нападението срещу него в парламента е "директен опит за планирано убийство".

Аз лично разпознах всички, които директно с жар и кръв в очите искаха убийство. Вярвам, че част от тях бяха полицаи, а останалата част - бандити. Вярвам, че нито един от тях няма да остане скрит зад своята маска, тъй като те могат да бъдат разпознати, макар и със скрити лица, заяви лидерът на СДСМ.

"Вече трябва да заседаваме в клиничния център"

Заев и председателят на Демократичния съюз за интеграция (партията с най-много албански депутати в македонския парламент) Али Ахмети няма да присъстват днес на лидерската среща, свикана от президента Георге Иванов под предлог "за нормализиране на обстановката".

На днешната пресконференция Заев беше категоричен, че това, което очаква от президента Иванов, е да връчи възможно най-скоро мандат на социалдемократите за съставяне на правителство.

За да има лидерска среща, свикана от президента, ще ни се наложи да заседаваме в клиничния център, обявиха и от "Алианса за албанците". Лидерът на формацията Зиядин Села също беше пребит от крайнодесните демонстранти в парламента.

Безредиците в македонския парламент започнаха към 20 ч. българско време в четвъртък, след като социалдемократите и албанските партии гласуваха да изберат албанец за председател на Събранието.

Националисти, които симпатизират на ВМРО-ДПМНЕ, разгневени от избора на Талат Джафери, проникнаха в парламента и пребиха депутати и журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови