Дете загина при предполагаема химическа атака в Източа Гута, боевете не спират въпреки решението на ООН

ОFFNews 26 февруари 2018 в 12:02 4624 2

Снимка Ройтерс

Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута, съобщиха сирийски опозиционни активисти, цитирани от ДПА и БТА.

Агенцията отбелязва, че съобщеното нападение с хлор в последния бастион на сирийските бунтовници близо до столицата Дамаск е било извършено вчера - ден след като Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за незабавно 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия по хуманитарни причини.

Сирийският режим е хвърлил поне една бомба с хлор срещу бунтовническия анклав, пише пък в. "Вашингтон пост".

Четиринадесет човека са получили проблеми с дишането, след като самолет на сирийските правителствени сили поразил село Аш Шофание в Източна Гута, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека - неправителствена мониторингова организация, която работи във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Най-малко 10 цивилни пък бяха убити днес при въздушни удари и артилерийски обстрел на бунтовническия анклав, предаде Франс прес. Сред жертвите в Дума, най-големия град в района източно от Дамаск, са девет души от едно и също семейство, включително три деца.

Районът е подложен на обстрел от авиация и артилерия.

В събота Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция за 30-дневно примирие в Сирия. Условията на примирието предвиждат осигуряване на достъп до хуманитарна помощ и евакуация на болни. Предвиждаше се примирието да влезе в сила незабавно и да важи за цяла Сирия. То обаче не включва териториите под контрола на групировките "Ислямска държава" и "Джабхат ан-Нусра".

Източна Гута, с население от около 400 000 човека, е обсадена от 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

26.02 2018 в 12:41

Ами за децата, които загиват в Дамаск, заради обстрела откъм Гутенските ислямисти, кой ще напише? Не и Фашинтонпост.
 
X

Да помогнем на украинските деца!